BIH

Njemački i Britanski plan za BiH u četiri koraka

Završena velika konferencija u Berlinu

Autor:S. NUMANOVIĆ

5.11.2014


U organizaciji Aspen instituta, njemačke nevladine organizacije, večeras je završen 6. po redu samit zapadnih i zapadno-balkanskih zvaničnika.

Kako smo danas najavili, šefovi diplomatija Njemačke i Velike Britanije Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier objelodanili su plan kojim će se prekinuti zastoj BiH i ona pokrenuti prema EU.

U najkraćem, plan sadrži četiri tačke:

- Berlin i London od novih bh. vlasti zahtijevaju „ pisanu nepovratnu i neponištivu obavezu da će raditi na a) da BiH bude funkcionalna i da će provesti potrebne reforme i b) dogovor o inicijalnom dnevnom redu provođena potrebnih reformi uz puno uvažavanje kriterija iz Kopenhangena (radi se o setu mjera kojima se osigurava funkcioniranje države kako bi ona bila u stanju ispuniti uslove za članstvo u EU);
- Nakon što se potpiše spisak obaveza, EU će objaviti da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) stupio na snagu;
- BiH će početi raditi na inicijalnom dnevnom redu reformi. Nakon što se uoči određeni napredak, Vijeće Evropske unije pozvat će BiH da aplicira za kandidatski status za EU;
- Nakon što se provedu reforme iz „inicijalnog dnevnog reda“, Vijeće EU zatražit će stav Evropske komisije o zahtjevu BiH za kandidatski status. U tom momentu, Komisija će se izjasniti i o ulozi pitanja „Sejdić-Finci“ i koliko taj problem i rad na njegovom rješavanju olakšavaju ili otežavaju dalji put BiH k EU:

Štajnmajer i Hemond su u prezentaciji svog prijedloga govorili isključivo o „vladi BiH“ kao sagovorniku s kojim će raditi na realizaciji plana.

U teoriji, ako se državna vlada konstituira tokom ovog mjeseca, BiH bi mogla dobiti SAA čak i prije Božića. Ovaj je temeljni sporazum BiH potpisala s EU krajem 2008. godine.

Politička kriza i blokade onemogućile su njegovo stupanje na snagu već godinama.

Kako saznajemo, plan Berlina i Londona o BiH tijesno je koordiniran s Parizom i Vašingtonom. Ministri vanjskih poslova EU o njemu bi trebali raspravljati 12. decembra na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC). Štajnmajer i Hemond nadaju se da će dobiti podršku ostalih 26 evropskih kolega.

Prema našim informacijama, šef diplomatije SAD Džon Keri (John Kerry) i francuski predsjednik Fransoa Oland (Francois Hollande) detaljno su informirani o planu za BiH.