REGION

Srbija daje garancije za Šešelja

Na zahtjev Haškog tribunala

Srna

5.11.2014

Vlada Srbije spremna je da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, saopšteno je iz Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom.

Vlada Srbije daje garancije pod uslovom da se "optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao".

"Vlada Srbije je zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog Vojislava Šešelja i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu", navodi se u odgovoru predsjednika Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića na zahtjev Haškog tribunala da se Srbija izjasni o privremenom puštanju Šešelja.

Ljajić je u odgovoru na pismo haškog sudije Žana Kloda Antonetija, u kome se od Vlade Srbije traži mišljenje o eventualnom puštanju Vojislava Šešelja na privremenu slobodu, istakao da stav Vlade Srbije u pogledu eventualnog puštanja na slobodu Šešelja ostaje isti.

Taj stav Vlade Srbije je isti kao i prilikom prethodne odluke sudskog vijeća Haškog tribunala kojom su tražene garancije od srpske Vlade, o čemu je Vlada obavijestila Tribunal 1. jula.

Sudija Žan Klod Antoneti je predsjedavajući Pretresnog vijeća Haškog tribunala na suđenju lideru radikala Vojislavu Šešelju.