BIH

Djeca zločinaca nastavljaju tamo gdje su njihovi očevi stali

Žrtve ogorčene izborom Karadžićeve kćerke u NSRS

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

5.11.2014

Burne reakcije, prvenstveno predstavnika preživjelih žrtava agresije i genocida u BiH, izazvala je informacija da je na proteklim izborima u BiH za zastupnicu u Narodnoj skupštini entiteta RS izabrana Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka zločinca Radovana Karadžića. Karadžić-Jovičević bila je kandidat SDS-a, stranke čiji je predsjednik bio njen otac i koja je predvodila agresiju na BiH.

Ozloglašeni otac

Ocjenjujući da su kandidatura i izbor kćerke zločinca Karadžića, poznate po izjavama zagovaranja politike ozloglašenog oca, povratak u prošlost, žrtve ističu da je posebno pogubno to što se Sonja Karadžić-Jovičević nikada nije odrekla očevih zločina i ideologije.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, u izjavi za “Avaz” kazala je da je iznenađena i zabrinuta ulaskom zločinčeve kćerke u politiku.

- Karadžićeva kćerka svojim dosadašnjim istupima pokazala je da iver ne pada daleko od klade, zato nas to što će ona odlučivati o našoj sudbini u NSRS sve treba zabrinuti. Ne samo Bošnjake nego sve one koji vole BiH, jer njena politika identična je očevoj. Ostala sam zatečena ovom informacijom, jer to što je Karadžićeva kćerka ušla u Skupštinu za mene je pokazatelj da su glavni arhitekti zločina i genocida u BiH, kao i „velike Srbije“ od koje nisu odustali, u Hagu, ali njihova djeca, očigledno, nastavljaju tamo gdje su oni stali - ističe Mehmedović.

hatidza-mehmedovic-ispred-suda

Mehmedović: Politika identična očevoj

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, kaže da je i za njega izbor Karadžićeve kćerke pokazatelj da se politika SDS-a od devedesetih do danas nije promijenila.

Ratni ciljevi

- Niko ne treba biti iznenađen ovim potezom SDS-a, kojim je pokazano da ta stranka ne odstupa od ratne politike i koja se vjerovatno nastavlja do ispunjenja njihovih ciljeva, ako im se to, naravno, dozvoli – ističe Tahirović.

murat-tahirovic-1

Tahirović: Nije iznenađenje

Senad Bratić, kandidat koalicije „Domovina“, koji će u naredne četiri godine sa kćerkom ratnog zločinca i haškog pritvorenika sjediti u skupštinskim klupama, u izjavi za „Avaz“ kazao je da ne bi posebno komentirao izbor Sonje Karadžić-Jovičević za zastupnicu u NSRS.

- Svaki građanin BiH koji ispunjava uslove iz Izbornog zakona ima pravo da bira i da bude biran. U ovom slučaju glasači su rekli svoje i ja taj izbor ne bih posebno komentirao - kratko je kazao Bratić.

Prema preliminarnim izbornim rezultatima, Sonja Karadžić-Jovičević osvojila je 3.289 glasova i u NSRS je ušla kao druga na kompenzacijskoj listi SDS-a. Inače, u izbornoj jedinici iz koje dolazi Karadžićeva kćerka nalazi se općina Rogatica, dijelovi prijeratnih općina grada Sarajevo, Pale, Han-Pijesak i Sokolac.

Mustafić: Povratak u prošlost

Dino Mustafić, istaknuti bh. reditelj i zagovornik inicijative REKOM, koja propagira istinu o svim ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine, komentirajući ulazak Karadžićeve kćerke u NSRS, kazao je za Fenu da je to jedan od pokazatelja da u bh. političkoj stvarnosti još živimo prošlost.

dino-mustafic-1-ff

Mustafić: Žrtvama bude jezu

- Ni partija koja je kandidovala Sonju Karadžić nije se odrekla ratnih zločina njenog oca, tako da je teško očekivati kako će buduća poslanica željeti skinuti hipoteku optužbi sa svog prezimena, koje će žrtvama rata uvijek buditi osjećaj jeze na bešćutnog masovnog ubojicu i zločinca. U principu, niko ne može nositi prokletstvo svojih očeva, ali mora zauzeti jasan stav prema onome što su činili – smatra Mustafić.