BIH

Zbog prerade boksita zaprijetili blokadom puta M-17

Mještani mostarskog prigradskog naselja Opine

M. Sm.

4.11.2014

Mještani mostarskog prigradskog naselja Opine jutros su postavili barikadu na cestu u blizini Teretne stanice Mostar kako bi spriječili preradu rude boksita u neposrednoj blizini njihovih kuća.

mjestani-opine-5

Kako su nam ispričali, ruda se uz pomoć teretnih vozova Željeznica FBiH doprema iz Rudnika boksita Široki Brijeg i Posušje, a jučer se počela prerađivati i odvoziti kamionima.

- Mi smo i sinoć bili ovdje, obavijestili smo policiju da smo postavili barikadu i uspjeli smo vratiti kamione. Cijela priča je kulminirala prije nekoliko dana kada su ovdje postavili mašinu drobilicu i jučer počeli prerađivati rudu, tako da je sve jučer bilo ko Černobil-ispričao nam je Halil Tucaković.

Prema riječima Sulejmana Zilića, mještani će sve učiniti da spriječe ovu ekološku katastrofu.

- Evo, vidite, prve kuće su odavde udaljene svega 30 metara. Ovim putem naša djeca idu u školu. Sve je crveno od ove prašine. Prije tri godine su htjeli isto ovo uraditi, ali smo pisali peticiju i sve se bilo smirilo. Sada su, evo, nastavili. Obavijestili smo i inspekcije Grada i Kantona i vidjet ćemo šta će biti. Ako se ovo ne ukloni, nećemo se ni mi skloniti. Ali, onda nećemo biti ovdje, već ćemo blokirati M-17-poručio je Zilić.

.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.