BIH

Bakir pravi ražanj, a zec još u šumi

Čelnik SDA tražio od ogranaka kandidate za premijera

M. Aščić

4.11.2014

Rukovodstvo Stranke demokratske akcije, na čijem je čelu Bakir Izetbegović, uputilo je svim regionalnim i kantonalnim odborima dopis u kojem ih poziva da pošalju svoje prijedloge kandidata koje bi željeli vidjeti na pozicijama na svim nivoima vlasti, potvrdio je jučer za "Avaz" visokopozicionirani član SDA.

Mala razlika

Liste svih kandidata za koje su se izjasnili lokalni ogranci stranke već se nalaze u Centrali SDA u Sarajevu, jer je rok do kojeg su se morali izjasniti bio 1. novembar. Uprkos tome što je još neizvjesno ko će i na koji način formirati vlast, unutar SDA traje žestoka borba za pozicije koje ova stranka želi preuzeti. Izetbegović, navodno, insistira da SDA u svakom slučaju dobije pozicije i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i premijera Federacije.

No, sudeći prema tome kako teku pregovori o vlasti, čini se da prave ražanj, a zec je još u šumi. A ni prijedlozi koje šalje baza, najvjerovatnije, nisu po volji Izetbegoviću, koji je još samo zamjenik predsjednika SDA.

- Najviše prijedloga da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobio je Adil Osmanović, a poslije njega Asim Sarajlić. Kada je u pitanju premijerska pozicija u FBiH, tu je Erdal Trhulj na prvom mjestu. On je dobio daleko najviše prijedloga - kaže naš sagovornik.

No, prijedlozi stranačke baze neće biti jedini kriterij za kandidaturu, a na najviše pozicije, ako SDA ostane u vlasti, mogle bi doći i osobe bliske Izetbegoviću koje nisu nužno na pozicijama unutar stranke.

Mnogo kandidata

Kada su u pitanju ostale pozicije, on navodi da će ta vrsta "raspodjele" ovisiti o tome s kim će od bošnjačkih stranaka SDA formirati vlast.

 - Mnogo je kandidata iza ostale ministarske pozicije. Ali, znam samo da će kadrovska komisija prvo razmatrati ove prijedloge, nakon čega će ih poslati na Glavni odbor. Konačnu riječ dat će Predsjedništvo SDA. Oni na kraju moraju sve potvrditi. Odbori su svoje rekli, ostalo je na vrhu stranke - ističe naš sagovornik.

Branković odbio kandidaturu

Nedžad Branković, bivši premijer FBiH, bio je jedan je od mogućih kandidata koje bi SDA dala za državni nivo. On je potvrdio za "Avaz" da su ga zvali iz stranke, ali da je takav zahtjev odbio.

brankovic-nedzad1mk

Branković: Nisu me zaboravili

- Drago mi je što me stranački vrh nije zaboravio, ali ja sam im rekao da više nisam zainteresiran za bilo kakve stranačke pozicije. U tome ne želim učestvovati. Bio sam već u politici, sve vidio, tako da više nisam zainteresiran - rekao je Branković.