SARAJEVO

Sindikati optužili Vladu Kanotna zbog nerada: U školama godinu vladalo bezvlašće

Vlada imenovala članove upravnih odbora u 20 srednjih škola

A. JAMAKOVIĆ

2.11.2014

Vlada Kantona imenovala je na posljednjoj sjednici članove upravnih odbora u 20 srednjih škola. To će, prema riječima predsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruka Bešlića, stvoriti preduvjete da ove škole mogu funkcionirati prema zakonu, što do sada nije bio slučaj.

Ugovor o djelu

- Odgovornost je na Vladi jer je zakasnila godinu i zbog toga je u ovim školama vladalo bezvlašće, a rad bio blokiran. Nisu se mogli raspisivati konkursi, odlučivati o žalbama... Zaposlenici su primani prema ugovoru o djelu, jer se septembar nije mogao čekati bez nastavnika, a u nekim školama direktori su raspisivali i konkurse - rekao je Bešlić.

Školski odbor mora imati najmanje tri člana da se raspiše konkurs

Nakon imenovanja upravnih odbora u ovih 20 škola, bit će ponovo raspisani konkursi za mjesta nastavnika koji su primljeni bez uobičajene procedure.

Izvještaj o radu

- Školski odbor mora imati najmanje tri člana da se raspiše konkurs. S obzirom na to da se za ovu funkciju ne dobiva naknada, mnoga mjesta ostala su upražnjena, ali to treba Vlada riješiti. Da ne govorimo o tome da nijedna škola nema nadzorni odbor. Nije mi jasno kako Vlada može usvojiti izvještaje škola o radu bez odobrenja nadzornog odbora - pita se Bešlić.