NOGOMET

VJEČITI DERBI Šta spremaju Adžem i Kodro?

Uoči najveće fudbalske utakmice u Bosni i Hercegovini

A. Dr. - A. M. - Z. Š.

1.11.2014

Kada se igra vječiti derbi Željezničar - Sarajevo, nikakva pravila ne postoje. Sve ono prethodno učinjeno pada u vodu i veoma je izvjesno da jedna uigrana akcija, pogodak ili majstorija pojedinca mogu odlučiti pobjednika 104. vječitog derbija.

Dva fudbalska stručnjaka na klupama ljutih rivala, Meho Kodro predvodi Sarajevo, a Admir Adžem plavi tim, danima smišljaju planove kako i na koji način napasti protivnika u sutrašnjoj utakmici na Grbavici (13.30 sati).

Sudeći prema načinu i stilu igre koji preferiraju Željezničar i Sarajevo, donosimo četiri moguće varijante napada, koje bi mogle odlučiti sutrašnji okršaj.

Plavi napad 1

napad-plavi-1

Eldar Hasanović počinje napad i upošljava Tomislava Tomića, koji pronalazi Huana Manuela Vareu u sredini terena.

Argentinac dugom loptom izbacuje Kerima Memiju koji prolazi po desnoj strani i centrira. U šesnaestercu Riad Bajić prihvata loptu i postiže gol.

Plavi napad 2

plavi-2222226

Marijan Antolović baca loptu Aleksandru Kosoriću. Slijedi pas Mladenu Zeljkoviću na lijevu stranu.

Nakon što prijeđe na protivničku sredinu, Zeljković dodaje Tomiću, a on izbacuje Seada Bučana na lijevom krilu. Slijedi povratna lopta na ivicu šesnaesterca, odakle Varea matira golmana.

Bordo napad 1

napad-crveni-1

Samir Radovac presijeca loptu na sredini terena, prosljeđuje je do Miloša Stojčeva. Veznjak bordo tima šalje dijagonalnu loptu na lijevu stranu do Harisa Duljevića.

Mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine oslobađa se svog čuvara i niskom loptom upošljava napadača bordo tima Krstu Velkoskog, koji ostaje sam na pet metara od gola Željezničara i nesmetano šalje loptu u mrežu.

Bordo napad 2

untitled-8

Džemal Berberović klasični je bek i za vrijeme jedne utakmice mnogo puta po desnoj strani se ubaci pred gostujući šesnaesterac. Upravo jedno takvo ubacivanje moglo bi rezultirati pogotkom za Sarajevo.

Berberović trči po desnom boku, daje loptu u sredinu Gojku Cimirotu, a reprezentativac BiH prosljeđuje je na desno krilo do Ševke Okića. Golgeter bordo tima u prazan prostor daje loptu Berberoviću, koji daje povratnu loptu na desetak metara od protivničkog gola, gdje Stojčev udarcem lijevom nogom trese mrežu.