REGION

Hrvatska zbog alkohola na vrhu evropske crne liste

Najveći društveni problem

Onasa

1.11.2014

Najveći društveni problem u Hrvatskoj i dalje je alkohol zbog čega je ova zemlja s oko 200.000 alkoholičara i nevjerojatnih 12,8 litara čistog alkohola popijenog po glavi stanovnika na vrhu evropske ljestvice, a tu ovisnost gotovo u stopu prati uživanje u drogama i kocki.

Šef Katedre za alkoholizam i druge ovisnosti u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" Zoran Zoričić kazao je kako do raspada porodice najčešće dovodi uživanje u drogama, zatim alkoholizam i naposljetku kocka.

- Ono što specificira hrvatsko tržište i društvo je da problemi povezani sa kockom bilježe znatan rast u zadnjih desetak godina što je vezano sa širenjem tržišta igara na sreću, dok je područje opijanja i problema povezanih s alkoholom stabilno. Što se tiče droga možemo sa zadovoljstvom reći da imamo sve manji problem - kazao je Zoričić.

Dodao je da udio mladih ovisnika o alkoholu nije problematičan, jer oni nisu ovisnici već imaju problema sa zloupotrebom alkohola i rizičnim opijanjem. No, podsjeća da je svako opijanje u ranim godinama rizično jer je stopa tolerancije na alkohol izrazito mala.

-Ti mladi ljudi koji imaju nisku stopu tolerancije popiju malu količinu alkohola i te relativno male količine već djeluju bitno na njihovu kognitivnu sposobnost, na sposobnost rasuđivanja, na psihomotoriku i u konačnici sposobnost vožnje. Znatan broj problema povezanih s takvim načinom pijenja je povećana stopa kriminaliteta, slab školski uspjeh, promjene u ponašanju, neželjene mladenačke trudnoće. Sve to ide u paketu s problemom opijanja, no tu se ne radi o alkoholizmu. Da bi čovjek razvio alkoholizam iz takvog načina pijenja potrebno je nekoliko godina prekomjernog konzumiranja - dodaje Zoričić.

Napominje kako je taj put kod djevojaka znatno kraći nego kod mladića pa kod njih iznosi tri do pet godina, a kod mladića 10 do 15 godina.