GLOBUS

Nakon 50 godina vratila ukradeni arheološki predmet

KANADA Progonjena savješću

(Mi.K.)

1.11.2014

Žena iz Kanade vratila je nakon više od 50 godina komad s zgrade drevnog grada Pompeje, koji je ukrala kada je bila na medenom mjesecu.

Radi se o maloj dekoraciji s ulaza u pozorište koji je žena uzela i stavila u torbu i ponijela sa sobom u Montreal. Žena, čije ime nije objavljeno, vratila je sama ovaj fragment, piše BBC, a prenosi Blic.

Kapetan Karmine Elefante, šef policije zadužene za zaštitu spomenika kulture sa sjedištem u Napulju, rekao je da je ova sada 70-godišnja žena bila u suzama kada je vratila ukras.

-Ovaj slučaj je do sada bez presedana, odnosno činjenica da je neko progonjen savješću odlučio da vrati nešto što je nezakonito uzeo - rekao je Elefante.

On je dodao da sam fragment nije od velike vrednosti, ali je dio ukrasa na ulazu u pozorište gdje sve ima svoju arheološku vrijednost.

Žena nije novčano kažnjena, a policija se nada da će ovaj korak ohrabriti i druge koji su odnijeli dijelove iz Pompeje da učine isto.

Iznenadna erupcija vulkana Vezuv 79. godine potpuno je uništila Pompeju, koja je prekrivena pepelom, što je doprinijelo njenom očuvanju.