REGION

Josipović: Odnosi Hrvatske i Srbije stagniraju

Hrvatski predsjednik o međususjedskim odnosima

Onasa

1.11.2014

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je sinoć u intervjuu za televiziju N1 da je Srbija izuzetno važan susjed Hrvatske, da Hrvatska za nju ima i "jak ekonomski interes", ali "opšti je osjećaj da je rast dobrih odnosa, na neki način, došao do stagnacije", "kao da postoji neki strah... da sad zaista nešto od toga do kraja riješimo".

Na pitanje da li "još postoje prepreke za vaš službeni susret s predsjednikom Nikolićem", Josipović je rekao da su se već "službeno sastali, dakle, nema nikakve prepreke", a redovno se sreću i na međunarodnim skupovima.

Na pitanje da ocijeni posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji krajem oktobra, rekao da je ta posjeta bila "ambivalentne prirode", ali to je "stvar Srbije i njenih odnosa" jer su danas "vrlo osjetljivi odnosi Istoka i Zapada, Rusije, EU, NATO saveza.

Josipović smatra da je ukrajinska kriza možda najozbiljnija od Drugog svjetskog rata i da je potencijal tog sukoba "strašan" jer bi moglo doći "i do Trećeg svjetskog rata, i onaj ko to ne vidi, nije ozbiljan".

"Pogledajte kako je počeo Prvi svjetski rat: Kao da neće, ali se za čas pretvorio u požar koji više niko nije mogao kontrolisati". rekao je Josipović.