GLOBUS

Ko upravlja misterioznim dronovima iznad francuskih nuklearki?

Pariz razmišlja o odbrani od bespilotnih letjelica

(Al. Ti.)

31.10.2014

Francuske vlasti pokrenule su istragu nakon što je državna elektrodistribucija "EDF" prijavila da su nepoznate bespilotne letjelice nadlijetale sedam njihovih nuklearnih elektrana.

Prva bespilotna letjelica primjećena je 5. oktobra i potom je uslijedilo više sličnih prijava do 20. oktobra.

Nije poznato ko je odgovoran za upravljanje letjelicama, a organizacija "Greenpeace" čiji su članovi ranije paraglajderom nadlijetali nuklearke, negira svoju umiješanost, piše BBC.

Ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je da su preduzete mjere za "neutralizaciju" letjelica.

Prema francuskom zakonu, nijedna letjelica ne smije da leti na udaljenosti od pet kilometara od nuklearne elektrane i za zaštitu sličnih postrojenja zaduženo je vojno vazduhoplovstvo.

Inače, izvor blizak policiji potvrdio je ranije ovog mjeseca Frace Pressu da francuske vlasti ne isključuju mogućnost da neko izvrši napad bespilotnom letjelicom, iako takva prijetnja nije još nikome upućena.

"Francuske službe sigurnosti razmatraju hipotezu napada ili ciljanog ubistva neke ličnosti bespilotnom letjelicom. To je dio posla policijskih jedinica specijalizovanih za borbu protiv terorizma", izjavio je izvor blizak policiji.

Za sada u svijetu nije registrovan nijedan takav slučaj, ali je francuska policija počela intenzivnije da se bavi tim pitanjem nakon što je 16. septembra jedna bespilotna letjelica sletjela na dva metra od njemačke kancelarke Angele Merkel na mitingu u Dresdenu.

Tom bespilotnom letjelicom upravljao je član stranke Pirati koja želi da ukaže na propuste policijskog nadzora. Dron je bio opremljen mini-kamerom koja ne predstavlja prijetnju po sigurnost.

"Zamislite da je letjelica, koja je sletjela nadomak kancelarke, imala ekploziv sa daljinskim aktiviranjem, onda znate razmjere tog problema", rekao je isti izvor koji je želio da ostane anoniman.

Prema njegovim riječima, služba koja je zadužena za sigurnost Angele Merkel nije mogla da presretne letjelicu jer se ona, po prirodi, teško otkriva.

"U većini slučajeva, kad se ugleda dron već je kasno", rekao je francuski izvor i dodao da se isti slučaj dogodio na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija u Beogradu.

"Zamislite da je bespilotna letjelica umjesto zastave, nosila bombu", dodao je on, navodeći da su vojne bespilotne letjelice dosta veće, teško se uočavaju i složene su za upravljanje, dok su civilni dronovi pristupačniji, mogu se kupiti u prodavnicama i nositi od jedan do dva kilograma eksploziva.

"Takva (civilna) bespilotna letjelica može da napravi štetu", ocijenio je izvor i dodao da samo obučeni ljudi mogu da upravljaju dronom zbog čega je takva vrsta napada moguća u narednim godinama.

"Prijetnja ostaje jer za sada ne postoji nijedan sistem odbrane. Ne može se oboriti bespilotna letjelica koja se nalazi iznad neke grupe ljudi, jer bi to bilo opasno", zaključio je izvor blizak francuskoj policiji.