GLOBUS

Ruski glumac u snimci koja je šokirala svijet: Pucao na Ukrajince!

Ratni turizam

(A. Vr.)

31.10.2014

 

Mihail Porečenkov, slavni pozorišni, televizijski i filmski glumac, pojavljuje se u videosnimci među pobunjenicima u zračnoj luci Donecka za koju se mjesecima bore minobacačima i topničkom paljbom vojska i pobunjenici.

U zaštitnom prsluku i kacigi s natpisom "Presse", nasmiješeni glumac puca  u pravcu, kako se čini, ukrajinskih položaja, prema snimkama emitiranima na pobunjeničkoj televizijskoj postaji NovorossiaTV.com.

Slike glumca u ratnom turizmu izazvale su bijes ruskih i stranih novinara čije su kolege platile životom izvještavanje iz Ukrajine. Sedam novinara, među kojima pet ruskih, poginulo je na istoku Ukrajine od početka oružanog sukoba u aprilu.

Vlasti u Kijevu najavile su sudski postupak protiv glumca.

"Ukrajinski istražitelji uvjereni su da će Interpol aktivno podržati njihovu istragu te da Porečenkov neće moći izaći iz Rusije, a da ga ne uhapse ili izruče Ukrajini", napisao je ukrajinski ministar unutarašnjih poslova Arsenij Avakov na stranici Facebooka.

Mihail Porečenkov osvojio je široku publiku ulogama snagatora u akcijskim filmovima, ponekad u slavu ruske vojske kao što je film "Grozovije Vorota" (Vrata oluje) u kojem se ruski vojnici herojski bore protiv stotina Čečena.