BIH

Bolestan i sam živi u kućici od 15 kvadrata

Dobri ljudi pomažu Tunji Kraljeviću iz Cerika

Autor:O. MUJKIĆ

1.11.2014

Teško bolesni Tunjo Kraljević (84) iz naselja Cerik kod Srebrenika već godinama živi sam u trošnoj kućici od svega 15-ak kvadrata koja ne ispunjava ni minimalne uvjete za boravak.

Nema nikoga

Od bliže rodbine u BiH nema nikoga, a jedini prihod mu je socijalna pomoć u iznosu od 116 maraka, tako da je, kako sam kaže, više gladan nego sit. Da nevolja nikada ne dolazi sama, pokazuje sudbina ovog nesretnog starca. Naime, prije nekoliko dana jako nevrijeme i olujni vjetar skinuli su crijep s krova njegove kuće, tako da se posljednjih dana smrzava u vlažnoj prostoriji, čiji zidovi izgrađeni od gline zbog natopljenosti vodom, prijete da se sruše.

No, zahvaljujući nedavno formiranoj grupi „Humanost", na čelu s osnivačem Almirom Tursunovićem, porušeni krov je obnovljen.

radovi-tunjo-kuca

Postavljen crijep na kuću

- Odmah nakon snažnog nevremena animirao sam naše brojne članove, a među prvima se javila Alisa Zahirović iz Srebrenika koja živi i radi u Njemačkoj. Ova humanitarka poslala je novac, tako da smo odmah angažirali majstore koji privode kraju radove na obnovi porušenog krova - ističe Tursunović.

Suze radosnice

Presretni Kraljević nije mogao skriti suze radosnice zbog brze realizacije ove akcije, ističući da bez pomoći grupe „Humanost", čiji volonteri mu redovno dostavljaju hranu, ne bi mogao preživjeti.

Grupa „Humanost", u saradnji s Općinom i Centrom za socijalni rad, planira pokrenuti i akciju na dovršetku davno započetog pomoćnog objekta od čvrstog materijala, tako da bi se Kraljević iz trošne kućice uskoro mogao useliti u puno uvjetnije prostorije.

Obradovano 5 porodica

Zahvaljujući vrijednoj donaciji Alise Zahirović iz Njemačke, volonteri „Humanosti" su ovih dana novčanim prilozima obradovali još pet porodica na području Srebrenika, Tuzle i Gračanice. Njihove kuće oštećene su usljed poplava i klizišta.