GLOBUS

Priliv stranih džihadista "bez presedana" u Iraku i Siriji

Oko 15.000 stranih boraca iz 80 zemalja je došlo od 2010. godine u regiju

Autor:Fena

31.10.2014

Zračni udari međunarodne koalicije su, prema stručnjacima, više ohrabrili nego zakočili priliv stranih džihadista u Siriju i Irak, kojeg UN ocjenjuje danas "bez presedana".

Oko 15.000 stranih boraca iz 80 zemalja je došlo od 2010. godine u regiju da se pridruži grupama kao što je Islamska država (IS), ili "nekoliko puta više" nego između 1990. i 2010. godine, upozoreno je u dokumentu na koji se u petak pozvao britanski dnevni list The Guardian.

Broj od 15.000 je već spominjala CIA u septembru, kako bi izračunala broj stranaca unutar grupe IS, koja bi mogla brojati između 20.000 i 31.500 ljudi ukupno.

Erin Marie Saltman, analitičarka u Quilliamu, centru za istraživanje iz Londona, procijenila je čak broj stranaca na "najmanje 16.000, od kojih "veliki broj dolazi iz Evrope", tendencija koja iznenađuje i opominje stručnjake, prema njoj.

- Ima primjera stranih terorističkih boraca koji dolaze iz Francuske, Rusije i Velike Britanije koji se bore zajedno - izneseno je u izvještaju koji je sastavila komisija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zadužena za praćenje aktivnosti el-Kaide.

Francuske obavještajne službe su identificirale da je gotovo 1.000 Francuza ili stranaca koji žive u Francuskoj otišlo u Siriju ili u Irak. Scotland Yard govori o najmanje 500 Britanaca. Belgija, Njemačka, Nizozemska, Danska imaju reprezentativan broj.    

- Niko ne zna koliko je Rusa otišlo: može biti od 300 do 2.500 osoba. Oni dolaze iz Dagestana, Tatarstana, Čečenije, oni dolaze odasvud - naglasio je Aleksej Malačenko, stručnjak u Fondaciji Carnegie u Moskvi. Prema njemu, njih ne privlači novac: "oni mogu zaraditi puno više novca u Moskvi. To su idealisti, fanatici, koji vjeruju u svjetski kalifat kao što smo mi vjerovali u komunizam".

U toku napredovanja na terenu IS-a i proglašenja kalifata na osvojenim teritorijama, broj stranih džihadista ne prestaje da raste. Bilo ih je 7.000 u martu, 12.000 u julu i najmanje 15.000 danas. Čini se da pokretanje američkih zračnih udara prije tri mjeseca nije uopće umirilo ambicije kandidata za džihad.