KOLUMNE

Derbi samo za neke

Komentar dana

Almir SOKOLOVIĆ

1.11.2014

Bubamara u Bosni i Hercegovini se ponovo crveni. Ovaj put nije u pitanju neki neočekivani potez selektora naše nogometne reprezentacije, već vijest da će sutra vječiti derbi između Željezničara i Sarajeva putem malih ekrana u direktnom prijenosu moći posmatrati samo pretplatnici usluge Moja TV.

Sve bi to bilo u redu da iz "BH Telecoma" nisu ubrzo poručili da je utakmica dostupna uz naknadu od dvije marke. U prijevodu, susret s Grbavice u direktnom prijenosu, sem onih nekoliko hiljada sretnika koji su uspjeli kupiti ulaznice, moći će posmatrati samo oni ljubitelji nogometa s dubljim džepom.

U državi koja je na ivici siromaštva, u kojoj se posljednja marka odvaja od usta da bi se kupila štruca hljeba, sada je potrebno i dodatno plaćati da bi se odgledalo 90 minuta vječitog derbija, koji tako iz godine u godinu gubi svoju draž.

Sve te novce treba platiti kompaniji koja se hvali da je sponzor Premijer lige BiH i koja će tako za sat i po vremena sigurno u svoju kasu namaknuti sav novac koji su uložili s potpisanim ugovorom s Nogometnim savezom BiH.

Smisao poteza "BH Telecoma" je zavlačenje ruke sve dublje u džep običnom čovjeku, koji ne može izdvojiti 15 maraka da bi kupio ulaznicu i sina odveo na utakmicu.

Derbi ljutih rivala već godinama je samo slovo na papiru. Interes gledalaca sve je manji, pa umjesto nekadašnjih 30 ili 40 hiljada gledalaca danas se tješimo da su posjete od deset hiljada solidne. A evidentno nisu.

Tako je isto i potez čelnika "BH Telecoma" da naplati "patnju" gledalaca pored malih ekrana za svaku osudu. Na njihovu sramotu.