GLOBUS

Burkina Faso: Predsjednik Comapore podnio ostavku

Nakon protesta protiv pokušaja produženja njegove 27-godišnje vladavine

Autor:Fena

31.10.2014

Predsjednik Burkine Faso Blaise Compaore objavio je u petak da podnosi ostavku nakon nasilnih protesta protiv pokušaja produženja njegove 27-godišnje vladavine.  

Compaore je objavio saopćenje u kome navodi da je predsjednički položaj sada napušten i zatražio održavanje izbora u roku od 90 dana. 

Vojni zapovjednik, general Honore Traore, objavio je da preuzima dužnost šefa države, prenosi BBC.  

U četvrtak su demonstranti bijesni zbog Compaoreovog pokušaja da izmijeni ustav zapalili parelament i ostale vladine zgrade. Nakon protesta Compaore je izjavio da je pristao da ne traži drugi mandat, ali da će ostati na vlasti dok prelazna vlada ne okonča svoj rad u 2015. godini.

Opozicija je, ipak, nastavila sa zahtijevima da on podnese ostavku. Njen čelnik Zephirin Diabre zatražio je od demonstranata da okupiraju javne prostore. Uzvici oduševljenja mogli su se čuti nakon što je vojni portparol poručio masi ispred vojnog štaba u petak da je Compaore napustio dužnost, javila je novinska agencija AFP. 

- U cilju očuvanja demokrstskih pomaka, kao i društvenog mira, proglašavam vakuum u vlasti kako bi se omogućio tranzicijski period koji bi doveo do slobodnih i poštenih izbora u roku od maksimaslno 90 dana. Sa svoje strane, smatram da sam ispunio svoju dužnost - navodi se u saopćenju Compaorea pročitanom na državnoj televiziji.
 
Njegovo trenutno boravište još je nepoznato.