GLOBUS

Angela Merkel poručila Putinu da Evropa neće priznati izbore u istočnoj Ukrajini

Tokom telefonsog razgovora

Fena

31.10.2014


Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu putem telefona da su planirani nedjeljni izbori u istočnoj Ukrajini nelegitimni i da ih neće priznati evropski čelnici, saopćio je u petak portparol vlade u Berlinu.

Merkel i Putin održali su zajednički telefonski razgovor s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, saopćio je portparol kancelarke Merkel, Georg Streiter na vladinoj konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Tokom telefonske konverzacije iznijeta su različita mišljenja o "takozvanim izborima" u nedjelju u samoproklamovanim narodnim republikama Donjeck i Lugansk.

- Merkel i Hollande naglasili su da se izbori mogu održati samo u skladu s ukrajinskim zakonom - kazao je on, dodajući da bi to glasanje predstavljalo kršenje sporazuma iz Minska i dodatno bi zakompliciralo napore na nalaženju rješenja za krizu u istočnoj Ukrajini.

- Njemačka vlada ne bi priznala legitmitet tih izbora - izjavio je portparol kancelarke Merkel, dodajući da su evropski čelnici jedinstveni po tom pitanju i da su se složili oko toga na samitu u Bruxellesu prošle sedmice.

Sve četvero čelnika pozdravilo je, ipak, posljednji sporazum između Rusije i Ukrajine o snabdijevanju gasom, kazao je portparol. Svi su se složili da bi obje strane trebale okončati nasilje u istočnoj Ukrajini i provesti dogovoreno, ali krhko primirje.

Više od 3.700 ljudi ubijeno je u borbama u istočnoj Ukrajini, gdje proruski pobunjenici traže uniju s Rusijom. Primirje je na snazi od septembra ali povremeno dolazi do izoliranih izbijanja sukoba.