BIH

Dodik: Sa DNS i SP možemo formirati Vladu RS

U zvorničkom "Domu omladine" pregovori SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije

A. H.

31.10.2014

 

Nakom otprilike sat i po vremena završen je sastanak u Zvorniku predstavnika SNSD-a, DNS-a i Socijalistčke partije.

Jednoglasni zaključak sve trojice lidera je da je postignut  visok stepen saglasnosti oko formiranja vlasti u RS-U i da će ove tri partije činiti većinu u narednom mandatu.

I Milorad Dodik i Marko Pavić i Petar Đokić izjavili su da nije bilo govora o personalnim rješenjima u Vladi RS, ali da je bilo govora o politici na kojoj će se zasnivati buduća vlast. Tu su prije svega ekonomska pitanja, politika zapošljavanja, socijalna politika, borba protiv korupcije itd.

Dogovoreno je da će biti izrađen i potpisan dokumenat koji će biti osnova za sprovođenje te politike. Naredni sastanak gdje će najvjerovatnije biti govora o personalnim rješenjima kako u RS-u, tako i u državnom nivou biće održan u Brčkom.

Milorad Dodik je izjavio da će koalicija koja će formirati vlast u RS-u biti na državnom nivou. Inače, ova koalicija ima većina za formiranje vlasti u RS-u.

Dodik je također naglasio da će priliko formiranja vlasti u RS-u biti poštovane i Ustavne odredbe za pripadnike drugih naroda.

Sastanak tri stranke, SNSD, DNS i Socijalističke partije oko formiranju vlasti u Republici Srpskoj, počeo je u zvorničkom "Domu omladine". 

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke kazao je uoči početka pregovora: 

- Ovo je jedan od sastanka kojim najozbiljnije otvaramo priču i aktivnosti tokom konstituisanja novih organa vlasti RS. Svakako, dotaknućemo se i formiranja vlasti na nivou države. Uvjeren sam da kao dugogodišnji partneri u vlasti možemo raditi na formniranju nove vlasti u RS.

Milorad Dodik je po dolasku dao novinarima kratku izjavu. Na pitanje šta će se događati na današnjem sastanku, kazao je:

- Pričat ćemo, naravno, o sastavu Vlade, o nastavku koalicione saradnje. Apsolutno su stvari jasne što se tiče SNSD-a. Partnerstvo sa DNS i SP omogućava formiranje Vlade i mislim da to možemo ostvariti.

Na pitanje da li će nakon ovog sastanka biti razgovara i sa predstavnicima koalicije "Domovina", Dodik je kazao da nema potrebe, pogotovo sa stanovište enormnih zahtjeva koji se ističu iz "Domovine".

- Mi nismo u poslaničkom deficitu i možemo formirati vlast. Ne moramo razgovarati s "Domovinom“, ali ako bude nekih razumnih prijedloga, zašto ne. Možda ćemo razgovarati s SDA prije svega, a ne sa onima koji su potpuno periferni i nemaju političkog predstavljanja. Osim što su su se kao nešto okupili oko te koalicije – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jučer je završena priča oko formiranja vlasti na državnom nivou i da su HDZ BiH i SNSD jasno postavili nemogućnost da se na bilo koji način vlast formira bez učešća ove dvije političke partije.

U Zvorniku se očekuje dolazak Milorada Dodika i delegacije njegovog SNSD-a, te Petra Đokića iz Socijalističke partije na pregovore sa koalicijskim partnerima iz DNS-a o, eventualnom, formiranju vlasti u Republici Srpskoj nakon izbora.

Sastanak će se održati u "Domu omladine", gdje je već stigao predsjednik DNS-a Marko Pavić. On je u kratkom obraćanju novinarima rekao:

- Još ništa nije dogovoreno. Pregovori tek treba da započnu, a ako se nešto i dogovorimo, nakon sastanka o svemu moramo obavijestiti organe svojih stranaka kako bi se sve i sprovelo u djelo.

Inače, u Zvorniku se nalazi veliki broj novinarskih ekipa što potvrđuje ogroman interes koji vlada za ove međustranačke pregovore.