BIH

U okviru kampanje "Budi junak svoje zajednice" sakupljeno 29.250 KM

Prezentirani rezultati Fondacije tuzlanske zajednice

M.Ahmedić

31.10.2014

Fondacija tuzlanske zajednice danas je u Tuzli prezentirala dosadašnje rezultate kampanje pod nazivom ''Budi junak svoje zajednice'', a koja se provodi sa ciljem ohrabrivanja i osnaživanja mladih aktivista sa područja Tuzlanskog kantona, te uključivanja društveno odgovornih preduzeća i filantropa u jačanje lokalne zajednice.

Radi se o kampanji u koju se uključio veliki broj društveno-odgovornih preduzeća i individulalnih donatora čija prikupljena sredstva, kao i sredstva Fondacije tuzlanske zajednice iznosi 29.250 KM.

U okviru programa Omladinske banke, mladi aktivisti iz općina Tuzle, Lukavca, Srebrenika, Kalesije i Živinica će  u svojoj zajednici realizirati 24 projekta kojim će uticati na poboljšanje života  za više od 500 mladih osoba.

-Kampanju smo  započeli 12. augusta na Međunarodni dan mladih, sa željom da promovišemo sistem vrijednosti u kojem su istinski junaci zajednice oni mladi koji svakodnevno uče, istražuju i razvijaju svoje vještine i kompetencije. Istovremeno, željeli smo  pokazati da u našoj zajednici postoje biznisi i individualci koji pokazuju svoje filantropske osjećaje i pomažu razvoju svoje lokalne zajednice finansirajući i podržavajući mlade - istaknuo je Emir Bašić, menadžer za razvoj programa Fondacije tuzlanske zajednice.

Dalje navodi da se kroz ovu kampanju pružila prilika društveno-odgovornim preduzećima da pokažu vjeru u mlade i svojim donacija ohrabre omladinske organizacije i grupe, te im, kako kaže, pomognu da sprovedu društveno korisne projekte kao pravi junaci svojih zajednica.

U okviru ove kampanje i zanimljivog koncepta koji su osmislili mladi ljudi uključilo se  19 društveno-odgovornih kompanija "Bingo" Tuzla, "Sberbanka BH" Sarajevo, "Omega" Živinice, Advokatska kancelarija Amila Kunosić Ferizović, "Drampek" Tuzla, "Cosmos Commerce" Tuzla, "Zh-Zola" "Algoritam-inžinjering", "Aksemont" Srebrenik, "Ordagić" Srebrenik, Auto škola "Uspon", Restoran "Mama Mia", Fabrika cementa "Lukavac", "Amox Treyd", "Zux-4", "A-3 promet", "Lafat komerc", U.R. Zdravljak “Miris čaršija“, te veliki broj individualnih donatora.