BIH

Lukač priznao da je formirao Krizni štab i da nije obavijestio SIPA-u

Održano ročište na suđenju Goranu Zupcu, direktoru SIPA-e

Autor:M. AŠČIĆ

31.10.2014

U nastavku suđenja Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je optužen za nesavjestan rad u službi od 7. februara, u vrijeme održavanja masovnih demonstracija u Sarajevu, jučer je saslušano pet svjedoka Tužilaštva BiH. Prvi svjedok Tužilaštva bio je Fahrudin Radončić, tadašnji ministar sigurnosti BiH.

On je, odgovarajući na pitanja tužioca Miroslava D. Markovića, rekao da je u vrijeme tih događaja bio ministar sigurnosti te da, prema tome, nije imao nikakve operativne nadležnosti. Na pitanje tužioca Markovića je li tog dana imao kontakte s pojedinim direktorima policijskih agencija, Radončić je objasnio da se tog 7. februara čuo telefonom s pojedinim direktorima, ali ne sa svim.

Obučena jedinica

- Zvao me Himzo Selimović, tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT). Razgovarao sam i s direktorom OSA-e (Almir Džuvo, op. a.). Komesar policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (Vahid Ćosić, op. a.) nije se javljao na telefon, baš kao i u slučaju kada sam ga zvao dok su bili protesti za JMBG ispred zgrade Parlamenta BiH - rekao je svjedok Radončić.

On je kazao da se na dan masovnih demonstracija čuo i sa Zupcem.

- Selimović me zvao da me obavijesti da ne može stupiti u kontakt sa Zupcem, a ja sam mu tada rekao da ću se ja čuti s njim. I čuo sam se sa Zupcem. Rekao mi je da je njegova specijalna jedinica obučena za upotrebu smrtonosne sile i da nema zakonskog uporišta da je aktivira - kazao je Radončić i dodao da je sve to prenio Selimoviću.

Radončić je precizirao da ne bi uopće nikoga zvao da je u tom trenutku znao da je 6. februara formiran Krizni štab Federalne uprave policije (FUP) te da je ova informacija skrivana od njega. Istakao je da kao ministar sigurnosti BiH nije mogao davati nikakve upute, nego je mogao samo zamoliti Zupca da vidi šta se može učiniti.

- Kao tadašnji ministar sigurnosti, želio sam da budem legalista. Ali, u to vrijeme demonstracije su bile ispolitizirane. Mene se dovodilo u veoma delikatnu situaciju. Napad se tretirao kao teroristički čin. Tvrdilo se da je riječ o rušenju ustavnopravnog poretka BiH i da ja imam veze s tim - rekao je Radončić, dodajući da su demonstranti proglašavani huliganima i narkomanima.

On je spomenuo tokom svjedočenja da je nakon protesta za JMBG inicirao dogovor o nadležnostima policijskih agencija, a kako bi se izbjegla situacija u kojoj se ne zna ko je nadležan da intervenira.

Vrlo zanimljivo bilo je svjedočenje Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, posebno u dijelu u kojem je odgovarao na pitanja odbrane. Lukač je prvo rekao kako smatra da je Specijalna jedinica SIPA-e morala intervenirati, okarakteriziravši događaje kao "terorizam u vezi s rušenjem ustavnog poretka". No, priznao je da je 6. februara formirao Krizni štab, ali da tog dana, kao ni 7. februara, nije obavijestio SIPA-u o eventualnim saznanjima koja govore o tome šta se zbiva na terenu.

Ustvrdio je da je o saznanjima obavijestio Državno tužilaštvo, ali ne i policijske agencije. On je naveo da je u nadležnosti FUP-a bila zaštita Federalne vlade, Parlamenta FBiH te zgrade MUP-a FBiH, ali ne i predsjednika i potpredsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH.

Ko je nadležan

- Oni su gore, približili su se bogu, odnosno državi. A kamo sreće da smo mi bili nadležni i za njihovu zaštitu - rekao je Lukač.

Na pitanje advokata Jokića zbog čega FUP nije postavio zaštitnu ogradu ispred zgrade Predsjedništva, Lukač je odgovorio:

- Nisam, jer se ograda nalazila ispred zgrade Vlade FBiH.

Na upit advokata Jokića koji bi direktor odgovarao da je Zubac na zahtjev direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himze Selimovića poslao specijalce pred Predsjedništvo i da je tamo „pala mrtva glava", kazao je da "nijedan direktor ne bi odgovarao zbog toga, nego bi odgovarali ti koji su to sve započeli".

Svjedoci Blažan Trgić, Dragan Golijanin i Nedeljko Škrba, policijski službenici, svjedočili su u vezi s prenošenjem informacije iz SIPA-e o tome kako je ova agencija smatrala da nije nadležna intervenirati.

Odbrana pitala za Čamparinu ulogu

Tokom ispitivanja Lukača, advokat odbrane Jokić postavio je set pitanja u vezi s ulogom državnog tužioca Dubravka Čampare. On je Lukača pitao je li se 7. februara vidio sa  Čamparom.

- Ne znam, vrlo moguće - rekao je on.

No, Jokić je nastavio pitati je li Čampara dolazio u FUP-a tog dana.

- Ne mogu se sjetiti - odgovorio je Lukač.

Advokat odbrane također je pitao je li FUP obavijestio Čamparu da je u pitanju krivično djelo terorizma te je li tačno da je FUP radio uviđaj na zgradi Predsjedništva te po čijem nalogu.

- Ne znam jesmo li obavijestili Čamparu. No, radili smo uviđaj na zahtjev Tužilaštva BiH - istakao je Lukač.

Na to je Jokić pitao "zbog čega se Čampara obratio FUP-u, a ne SIPA-i za uviđaj", a Lukač je rekao da je “tužilac mislio da direktor tog dana nije bio na poslu”.