LIFESTYLE

Komadić metala otkriva tajnu jedne od najvećih zagonetki u historiji?!

Avion Amelie Earhart se srušio negdje na Pacifiku

(J. Be.)

31.10.2014


Jedna od najvećih zagonetki u historiji avijacije uskoro bi mogla biti riješena. Riječ je o nestanku Amelie Earhart, prve pilotkinje, čiji se avion srušio negdje na Pacifiku.

Naime, istraživači koji već dugi niz godina pokušavaju otkriti tajnu njenog nestanka, kažu kako imaju dio aviona Earhart i da možda znaju i gdje je njegov ostatak, piše CNN.

U International Historic Aircraft Recovery Group (IHARG) navode da su testirali komad metala koji je pronađen u Tihom okeanu 1991. godine, a sve je više dokaza da bi mogao pripadati Lockheed Electri, tačnije, krhotine bi mogle biti dio prozora aviona.

Erhart je s Lockheed Electrom krenula na put oko svijeta 1937. godine. O njenom nestanku bilo je nekoliko teorija: od one da su avion srušili Japanci kod Maršalskih otoka do toga da se potajno vratila u Ameriku gdje joj je vlada dala novi identitet.

Kreće nova potraga za Ameliom Earhart!

No, u IHARG-u imaju svoju teoriju: smatraju da je Amelia Earhart sigurno sletjela na pusti otok Nikumaroro u Pacifiku. Vjeruju i da je poslala poziv u pomoć najmanje pet dana prije nego što je njen avion pao u okean. Zato misle i da je još većinom u jednom dijelu. Iduće godine planiraju ga ići tražiti na mogućem mjestu pada gdje su posebnim uređajima pronađene anomalije u podvodnoj topografiji na dubini od 200 metara na jednoj stijeni.