BIH

Kolekcionar Safet Hebibović Zavičajnom muzeju poklonio nove karikature Zuke Džumhura

Dao veliki doprinos za očuvanje kulturne baštine Konjica

M.Ć.

31.10.2014

Safet Safa Hebibović iz Konjica, kolekcionar je, koji je u protekloj godini, rodnoj kući Zulfikara Zuke Džumhura, koja djeluje kao depadans Zavičajnog muzeja, poklonio 430 karikatura, među kojima je i 16 neobjavljenih.

Nedavno je ovaj broj porastao za novih 97 karikatura, koje Safet izvlači iz svojih dolafa, a jednostavno je opčinjen likom i djelom poznatog hodoljupca, karikaturiste, putopisca i pisca, sa kojim  je imao sreću i drugovati.

karikature1

- Zuko je bio poseban u svakom pogledu. Umjetnik koji je bio i ostao veličina, jednostavno je bilo pravo bogatstvo provesti u njegovom društvu bar par minuta. Sretan sam što sam njegov sugrađanin - kazao nam je Safet, koji je sve što je nalazio o Zuki sakupljao i ukoričio u par knjiga.

- U novim karikaturama, koje sam poklonio Zavičajnom muzeju su i one koje su objavljene 1964. godine u "Travničkoj ophodnji", te tri crteža-portreta čiji se originali nalaze u Počitelju u kafani "Kod Mute" gdje je Zuko često navraćao - kazao nam je Safa.

Ovaj vedri Konjičanin, sakuplja i stare razglednice grada Konjica, te druge starine koje izvlači iz zaborava, želeći i na taj način pokazati sve vrijednosti ove sredine. Dobitnik je i najvećeg općinskog priznanja Povelja sa zlatnim grbom Općine Konjic, upravo za doprinos i očuvanje kulturne baštine.

- Formiranjem bogate kolekcije materijalnih dobara u svojoj privatnoj zbirci, otrgnuo sam od zaborava značajne događaje, pojave, ali i ljude koji su bili dio ovog grada - kaže nam Safa.

karikature