CRNA HRONIKA

Bivša načelnica Oštre Luke osumnjičena za obmanu pri dobijanju kredita

Kreditom za vodovod u iznosu od 315 932 marke plaćeni „Prijedor-putevi“

Autor:M. Z.

31.10.2014

Policija Sektora kriminalističke policije CJB Prijedor Okružnom Tužilaštvu u Banjaluci podnijela je kako „Avaz“ saznaje  izvještaj protiv Drene Kuridže, bivše načelnice Oštre Luke, Dušana Mastikose, sadašnjeg odbornika u lokalnom parlamentu  i Ranka Simića iz Laktaša, tada  odgovornog lica u „Prijedor-putevima „koje tereti za obmanu pri dobijanju kredita i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

U saopštenju CJB Prijedor uz navođenje inicijala osumnjičenih kaže se između ostalog da su osumnjičeni koristeći falsifikovanu dokumentaciju dobili kredit za  opštinu Oštra Luka, kao namjenska sredstva za izgradnju vodovoda u iznosu od 315.  932 marke koja su nenamjenski utrošena na plaćanje  ranijih obaveza „Prijedor- putevima“.

- D.K. je koristeći svoj položaj na osnovu isprava neistinitog sadražaja podnijela zahtijev za odobrenje kredita za izgradnju vodovoda a bez prethodno pribavljene saglasnosti Vlade RS. Sredstva je potom preusmjerila na plaćanje tekućih dugovanja „Prijedor- putevima“. Fakture lažnog sadržaja je potpisao D.M. iako je  znao da fakturisani radovi nisu urađeni čime je omogućio dobijanje namjenskog kredita, dok je R.S., kao odgovorno lice „Prijedor-puteva“ potpisao predračune neistinitog sadržaja na osnovu kojih je odobren traženi kredit -navedeno je danas iz CJB Prijedor.

Drena Kuridža, bivša načelnica Oštre Luke u tri prošla mandata kaže za „Avaz“ da se ne osjeća krivom.

- Sredstva su dignuta namjenski i ni jedan fening nije zloupotrijebljen i to ću naravno  dokazati. Ogorčena sam zbog hajke kojoj sam izložena i smatram da je ovo još jedan politički atak na mene usmjeren od strane ljudi koji svoje bolesne ambicije liječe na ovaj način. Ne mogu da shvatim šta se dešava i imam osjećaj da će, ako samo  izgovorim „dobar dan“ neko protiv mene podići  krivičnu prijavu - kaže Kuridža.

Ona dodaje da je ogorčena jer je, kako kaže, u  Oštroj Luci za vrijeme svojih mandata uradila sve da pomogne ljudima. 

 U Prijedor-putevima smatraju da nije napravljeno nikakvo krivično djelo.

- Niti je ko oštećen,niti je ko izvukao korist  što će biti dokazano u procesu istrage- saopćeno je kratko iz „Prijedor- puteva“  u kojim, kako saznajemo  Simić inače ne radi posljednjih pet , šest godina.

Dušan Mastikosa, koji je u u vrijeme podizanja kredita  radio u opštinskoj službi prostornog uređenja kaže „da ne zna o čemu s radi“.

-  Nisam bio u ulozi nikakvog ovlaštenog lica. Izjasnio sam se da nisam kriv i čudi me prijava protiv mene. Ne razumijem da nadležni organi mogu da rade  na ovakav način. Samim tim dokazat ću da sam u pravu- kazao nam je Mastikosa. 

Istraga o ovom slučaju se, kako nezvanično saznajemo, nastavlja.