KOŠARKA

Adnan Jašarević: Saradnja s Royalom jedini je način da Bosna preživi

Predsjednik sarajevskih "Studenata"

E. JESENKOVIĆ

31.10.2014

Košarkaški klub Bosna dobio je veliku bitku.

Ne samo da je trebalo "progurati" plan o opstanku "Studenata", koji se malo ko do sada u našem sportu odvažio napraviti, već i u vremenskom cajtnotu dobiti dozvolu Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine za nastup u najvišem rangu.

U pravom haosu, u kojem su mnogi sumnjali da li klub uopće i postoji, trebalo je praktično ni iz čega formirati i ekipu koja će već sutra, pod imenom Bosna Royal, nastupiti u Ligi 13 prvenstva BiH protiv Kaknja.

Opstati u ligi

- Svašta se izdešavalo u ovih skoro šest mjeseci od imenovanja novog Upravnog odbora KK Bosna. Zatekli smo klub u rasulu, prije svega finansijskom. No, bez čvrstog, pisanog dokaza da je situacija zaista tako dramatična, a to je revizorski izvještaj, nismo mogli izaći pred članove Skupštine.

Trebao nam je jasan argument da je nemoguće nastaviti poslovanje kao što se radilo deset godina unazad, a za koji je revizija utvrdila da je bio u suprotnosti sa zakonom. Mislim da je ta činjenica presudila da Skupština podrži naš prijedlog o saradnji sa KK Royal, kojim je Bosnin brend, takmičarski, preživio. To je jedino rješenje koje je omogućilo da se klub ne ugasi - kaže Adnan Jašarević, predsjednik Upravnog odbora KK Bosna.

Iz te perspektive gledajući, može li se konstatirati da se od ekipe i ne očekuju spektakularni rezultati u novoj sezoni?

- Cilj je opstati u ligi, mi u ovim okolnostima ne možemo tražiti više. Međutim, to ne znači da od igrača ne očekujemo da na parketu daju sve od sebe.

Govorite o opstanku, a imate, između ostalih, dvojicu Amerikanca (Džoi Vuds, Donald Lusijus) u rosteru. Mnogima će to zvučati nelogično, kao i to da niste imali novca da zadržite domaće igrače, a s druge strane dovodite strance?

- Ne treba stvarati famu o Amerikancima. Oni se žele dokazati u Evropi, pa su i njihova finansijska očekivanja od nas svedena na minimum. Njih prije svega u Bosni zanima afirmacija, nešto više nismo im mogli ni ponuditi.

Naravno da bih volio da smo zadržali neke od momaka koji su prošle sezone spasili klub ispadanja iz lige, ali nikome nismo mogli ništa obećati, nudili smo im samo istinu, neko bi rekao surovu. U prošlosti je prema tim igračima napravljeno dosta nepravde u ovom klubu. Pretpostavljam da je i to utjecalo da nekolicina njih odluči sreću potražiti negdje drugo.

Sporni porezi

Mnogi kritičari tvrde da KK Bosna ovim sporazumom, ustvari, izbjegava vraćanje dugova, za koje je revizija utvrdila da iznose približno 5,3 miliona maraka?

- I to najmanje 5,3 miliona, jer postoji otvoreno pitanje dugova na ime poreza, a moguće je i još nekih stvari za koje u klubu nema dokumentacije. A da je neko bježao od dugova, valjda bismo ugasili klub i krenuli od nule, a ne pravili dogovor s Royalom.

Time smo preuzeli obavezu da sva sredstva koja u budućnosti stignu na blokirane, ali aktivne račune KK Bosna idu na izmirivanje obaveza.

Međutim, kojim ćemo tempom rješavati obaveze pitanje je na koje odgovor, u ovoj situaciji, apsolutno niko ne može znati.

10 godina KK Bosna je poslovao nezakonito, utvrdila je revizija

5,3 miliona KM iznose dugovanja kluba

3 godine vrijedi sporazum sa KK Royal

Težak zadatak

Slabije upućeni u košarkaška zbivanja teško su mogli prihvatiti činjenicu da bivši evropski prvak ulazi u saradnju s ipak malo poznatim klubom kao što je Royal. Stoga Vas pitamo, zašto baš Royal?

- Kad smo ušli u sve ovo, zaista nismo razmišljali o mogućnosti saradnje s nekim drugim klubom. No, kako je vrijeme odmicalo, bilo je sve izvjesnije da KK Bosna sam neće moći preživjeti. I tu se pojavio Royal, klub s kojim smo već imali saradnju, jer su okosnicu ovog tima u A-2 ligi činili naši juniori, praktično je to bio naš klub za mlade igrače.

Osim toga, predsjednik Royala je naš prijatelj Almir Bradić, koji nije nepoznato ime u sarajevskoj košarci, koji je i trenutno član Upravnog odbora KK Bosna. Izašao nam je ususret i zajedno s nama prihvatio se izuzetno teškog zadatka. I još nešto da razjasnimo, sve što Royal bude radio bit će prilagođeno Bosninim interesima. To je definirano trogodišnjim ugovorom.