LIFESTYLE

Pogledajte kako izgleda prvi leteći automobil

Napokon stigao: Preletite svaku gužvu u saobraćaju

(Mi.K.)

31.10.2014

AeroMobil 3.0, dijete mame aviona i tate auta, konačno je poletio nebeskom cestom i provezao se pretrpanim asfaltnim prometnicama, piše portal 24 sata.

To superslovačko vozilo izumitelji su predstavili na festivalu Pioneers u Beču. Dok je na kotačima, automobil može pojuriti do 160 kilometara na sat, a kad razvije krila, ta brzina se povećava sve do 200 km/h.

leteci-2

- Željeli smo ljude osloboditi svakodnevnog zatvora, a to su česte prometne gužve - kazao je Juraj Vaculik, jedan od osnivača AeroMobila.

Dodatni poticaj za izradu takvog vozila je što većina zemalja još nema dovoljno sagrađenih cesta. AeroMobil može nadletjeti neprohodne krajeve i jednostavno sletjeti na bilo koju livadu dugu najmanje 50 metara. No uprkos silnim pritiscima i narudžbama, firma ga još neće masovno proizvoditi dok takva vozila ne postanu standard.

leteci-1

- Ovaj auto nije igračka za neke holivudske filmove. Makar smo puno napredovali u zadnjih 25 godina, još nas čeka puno rada kako bismo sve usavršili - kaže glavni dizajner auta Štefan Klein. Za njega vam zasad ne treba dozvola za letenje. Cijena još nije poznata, no izumitelji kažu da će biti između skupljeg auta i malog aviona.