NOGOMET

Darko Ljubojević: Blater nas na sva usta hvali, a neki dječak se nađe to omalovažavati

Potpredsjednik NSBiH

M. TANOVIĆ

31.10.2014

Uzalud uspon iz ambisa, finansijski preporod, odlazak reprezentacije na Svjetsko prvenstvo, riječi pohvale iz usta vladara svjetskog fudbala Sepa Blatera (Sep Blatter), maksimalna finansijska i svaka druga podrška UEFA-e i FIFA-e kada je Nogometni savez Bosne i Hercegovine u proteklih nekoliko sedmica na sve većem udaru onih koji su zbog vlastitih grešaka isključeni iz projekta boljeg bh. fudbala kako ne bi kočili njegov napredak i vratili Savez u prošlost.

Ti nezadovoljnici, na čelu sa suspendiranim članom IO Amerom Halepom, koji je, kako jednom reče Ivica Osim, i sam priznao da je u Odbor ušao s primarnom ambicijom da putuje i druži se s fudbalerima, Nogometni savez optužuju za sve i svašta - korupciju, trošenje para, nepotizam, kriminal... I pored svih činjenica koje dokazuju progres Saveza, prikazuju ga gorim nego što je bio uoči suspenzije.

Ni trunke istine

Savez je odlučio reagirati, ali iz riječi njegovih čelnika, bez obzira dolaze li iz Sarajeva, Mostara ili Banje Luke, jasno je da ne osjećaju ozbiljnu prijetnju jer, kažu, nemaju razloga za to, ali osjećaju razočarenje što su pojedinci zbog svog ličnog interesa odlučili udariti na jednu od rijetkih stvari kojima se naša zemlja može pohvaliti pred svijetom.

- Zaista nema nikakvog razloga za ovakvim stvarima. Ne znam ko je gori, ili onaj ko nas lažno optužuje ili onaj ko time truje javnost. U pojedinim medijima iznose se gomile tvrdnji u kojima nema ni trunke istine. Svima koji misle da je NSBiH carstvo kriminala, mi smo odlučni otvoriti vrata i dokazati da to nije tačno - rekao nam je potpredsjednik NSBiH Darko Ljubojević.

Član IO NSBiH iz Banje Luke kaže da je naročito ogorčen što se ovakve glasine počinju širiti uprkos jasnim pokazateljima dramatične preobrazbe Saveza od crne ovce svjetske fudbalske porodice do njenog uglednog člana.

Udar na sve

- NSBiH vodi odgovornu politiku, koju mjerimo rezultatima. Prije tri godine bili smo u ponoru, opterećeni duplim ugovorima, a danas imamo finansijsko ozdravljenje i konsolidaciju, jak smo partner UEFA-e i FIFA-e... Ako Blater u Brazilu nekoliko puta ponovi pred više od 200 članica FIFA-e da je NSBiH primjer dobrog i transparentnog rada, otkud onda nekom dječaku koji je jučer ušao u Izvršni odbor pravo da to omalovažava i uz to osporava odluke NSBiH za koje je svojevremeno i sam glasao? - pita se Ljubojević.

Mada se stječe dojam da je pod najvećim udarom predsjednik NSBiH Elvedin Begić, Ljubojević kaže da je atak na njega atak na cijeli Savez.

- On je, svakako, najviše na udaru, jer je predsjednik, ali ako neko udari na njega, udario je i na nas ostale. Jer, u Savezu vlada jedinstvo kakvo postoji u malo kojoj drugoj organizaciji. Zato svima koji rade na destabilizaciji Saveza mogu poručiti da u tome nikako ne mogu uspjeti - rekao je Ljubojević.

O Halepu: Ispast će da je bitan faktor

Mada se iza svega, očito, krije ime Amera Halepa, Ljubojević njegovo ime ne želi ni izgovarati:

- Ne bih ja njemu posvećivao puno pažnje, jer će ispasti da je neki bitan faktor. Bio je isti kao i svi mi, sa svim pravima i obavezama, ali ih nije ispunjavao na zadovoljavajući način - kaže Ljubojević.