LIFESTYLE

Preporuke roditeljima: Djeci dva sata interneta i TV-a dnevno

Preporuke Američke pedijatrijske akademije

Redakcija

31.10.2014

Američka pedijatrijska akademija objavila je novu preporuku roditeljima da djeci ograniče korištenje mobitela i kompjutera s pristupom internetu na dva sata dnevno te da te uređaje izbace iz njihovih soba.

Preporuka će sigurno navesti tinejdžere na kolutanje očima i podsmijeh, ali utjecajna pedijatrijska grupa upozorava roditelje kako neograničeno korištenje medija s pristupom internetu može imati ozbiljne posljedice.

Pretjerano korištenje tih medija povezuje se s nasiljem, cyberbullyingom, problemima u školi, pretilošću, nedostatkom sna i nizom drugih problema.

- Korištenje medija nije glavni uzrok tih problema, ali roditelji pojma nemaju koliko snažan utjecaj izloženost medijima može imati kod njihove djece. Ovo je 21. stoljeće i oni to moraju shvatiti - kaže dr. Viktor Strasburger (Victor), glavni autor nove preporuke i specijalista adolescentske medicine s Univerziteta „New Mexico“.

Preporuka je usmjerena na svu djecu, uključujući i one koji koriste pametne telefone, kompjutere i druge uređaje povezane na internet. Riječ je zapravo o proširenju dugogodišnje preporuke Akademije o zabrani stavljanja TV-uređaja u dječije sobe i ograničavanja gledanja TV programa na dva sata dnevno.

Dobro i loše

  • Dobra strana: Dostupnost velike količine najrazličitijih informacija o svemu što bi korisnike moglo interesirati.
  • Loša strana: Vrlo je teško uspostaviti pravila ponašanja na internetu i time omogućiti sigurnost i zaštitu korisnika.
  • Dobra strana: Većina sadržaja koji je dostupan na internetu pruža korisnicima zanimljive, pozitivne i edukativne informacije.
  • Loša strana: Sloboda koju pruža internet i nepostojanje efikasnog načina kontrole ostavlja mogućnost za zloupotrebu interneta.

Mobitel i laptop

Istraživanja su pokazala da djeca od 8 do 18 godina prosječno provedu i više od 7 sati dnevno koristeći neki od medija za zabavu. Puno djece gleda televizijski program putem interneta i šalje poruke iz kreveta nakon gašenja svjetla. Ipak, malo roditelja ima pravila o korištenju ovih medija.

Tri četvrtine djece između 12 i 17 godina imaju mobitele, gotovo svi tinejdžeri šalju poruke, a mnogo male djece ima mobitele s pristupom internetu.