REGION

Na makedonsku vladu ispaljna raketa iz ručnog bacača?

Prema tvrdnjama makedonskih medija

Fena

31.10.2014

Dva projektila koja su završila u fasadi zgrade makedonske Vlade u Skoplju  najvjerojatnije su ispaljena iz ručnog raketnog bacača, objavili su makedonski mediji.

Pozivajući se na izjave profesionalnih vojnika "Utrinski dnevnik" je objavio da su napadači najvjerojatnije bili vješti u rukovanju s ovakvim tipom naoružanja s kojim inače ne može svako da rukuje. 

Prema njihovim riječima, za napad je najvjerojatnije bila upotrebljena protupješadijska rasprskavajuća raketa. 

Eksperti su za makedonski "Dnevnik" ocijenili da je u napadu najvjerojatnije upotrijebljen ručni raketni bacač tipa RBG-6 koji je korišten u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, a čija se moderna verzija koristi u ratovima na Bliskom Istoku. 

"Oružje koje je u utorak korišteno za napad na zgradu Vlade najvjerovatnije je bilo istog tipa kao i oružje koje je korišteno u napadu 2007. godine", piše "Dnevnik". 

MUP je završio vještačenje kalibra i pravca projektila koji su završili u fasadi zgrade Vlade, no više detalja neće biti objavljeno, jer se istraga nastavlja. Rezultati su predati tužiteljstvu. 

Incident se dogodio u utorak oko 22 sata kada su na zgradu Vlade Makedonije ispaljena dva projektila. Začule su se dvije detonacije, a projektili su pronađeni u blizini zgrade makedonske vlade.

Sličan napad je izveden 2007 godine, ali do danas nije rasvijetljen, prenosi Tanjug.