KULTURA

Za sedam dana očekuju deset hiljada mališana

Zenica domaćin 1. dječijeg film festivala

A. DŽ.

31.10.2014

U tri kinosale i drugim prostorima Family centra "Ekran" u Zenici od 10. do 16. novembra bit će organiziran 1. bh. dječiji film festival (DFF). Festival pod pokroviteljstvom općine Zenica organiziraju "Ekran" i distributer "Tropik film i video".

- Planirano je da u 82 kinoprojekcije tokom sedam dana, te 86 dječijih radionica, učestvuje više od deset hiljada mališana iz svih gradskih i prigradskih škola, te vrtića iz Zenice, ali je dobrodošla i mlada publika iz svih gradova BiH - kazao je izvršni organizator Festivala Denis Samardžić.

Filmske projekcije petnaest animiranih, dječijih i dokumentarnih filmova za mlade bit će upriličene u terminima od 10 do 17 sati svakog dana, dok će istovremeno biti organizirane radionice, crtaonice, nadmetanja u zabavnim igrama, ali i druženja i fotografiranja s likovima kao što su Šiljo, Pčelica Maja, Ben Ten, Štrumfovi...

Većina filmova bit će premijerno prikazana, a za mališane su priređeni uglavnom sinhronizirani filmovi. Zanimljivo je i da su se organizatori pobrinuli da cijena projekcija za kolektivne posjete bude simbolična od 1 KM za 2D i 2 KM za 3D projekcije, te 2 i 3 KM za pojedinačne ulaznice.