KULTURA

Danas nagrade "Mali princ"

Otvoren "Vezeni most" u Tuzli

T. Đ.

31.10.2014

Jedini međunarodni dječiji festival u BiH "Vezeni most 2014" otvoren je prekjučer u ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli. Program ovog festivala obuhvata recitacije, ples, književne susrete s piscima, a upriličena je i retrospektivna izložba ilustracija gosta iz Beograda Dobrosava Boba Živkovića.

Otvaranje je upotpunila himna festivala „Vezeni most" Nasihe Kapidžić-Hadžić, koju je komponirao i izveo zenički kantautor Haris Abdagić. Dodijeljene su i nagrade za literarne radove učenika osnovnih škola o temi „Šta priroda od nas traži, pitaj pa nam kaži".

Direktor Šimo Ešić istakao je da Festival, iako je vremenski skraćen, nije izgubio na raznovrsnosti sadržaja i prepoznatljivosti u našem kulturnom prostoru.

- Izuzetno sam zadovoljan ovogodišnjim izdanjem. Festival je edukativni, umjetnički i prijateljski, razvijamo drugarstva, povezujemo ljude dobre volje bez obzira na kojem mjestu žive. Funkcija „Vezenog mosta" je nepromjenljiva i iz godine u godinu se razvija i dobiva na značaju - istakao je Ešić.

Završna svečanost zakazana je za danas, kada će biti dodijeljene nagrade "Mali princ" za najbolju dječiju knjigu objavljenu prošle godine u regionu.