GLOBUS

ANALIZA Rusija smišljeno provocira Zapad

Špijuniranje, ekonomske sankcije i "susreti" aviona sve češći

G.M.

31.10.2014

Napetost i vidovi specijalnog i ekonomskog rata između zapadne alijanse i Rusije postaju sve jači, a prijetnje sve direktnije, upozoravaju analitičari. Osim rata sankcijama, sve su češći "cyber-sukobi", odnosno pokušaji hakerskih grupa koje rade za vlade da preuzmu tajne podatke "protivničke" strane.

Panika na nebu

Osim toga, sve su češći "susreti" borbenih aviona zapadne alijanse i Rusije. Posljednji u nizu izvještaja tiču se tvrdnji da su Rusi prije nekoliko dana izvršili značajne vojne manevre u evropskom zračnom prostoru iznad Baltičkog, Sjevernog i Crnog mora.

Radari NATO-a registrirali su nad Sjevernim morem osam ruskih aviona, četiri Tu-95 i četiri Il-78. Ususret im je krenuo norveški lovac f-16. Šest od osam aviona se okrenulo nazad, ali dva Tu-95 nastavila su letjeti paralelno s obalom Norveške.

Iznad Atlantika su portugalske vojne zračne snage presrele ruske avione koji su se kretali u smjeru Velike Britanije. Zračna komanda NATO-a u Velikoj Britaniji i Norveškoj objavila je stanje pripravnosti, ali su se, na kraju, avioni okrenuli prema Rusiji, navodi NATO.

Usljed velike napetosti lovci Velike Britanije umalo su oborili latvijski teretni avion, koji nije odgovarao na njihova upozorenja. Na kraju je komunikacija ipak uspostavljena pa se sve dobro završilo.

Osim toga, francuska državna energetska kompanija EDF saopćila je jučer da su neidentificirane bespilotne letjelice uočene u oktobru iznad sedam nuklearnih elektrana u Francuskoj. Letjelice nisu nanijele nikakvu štetu, ali se EDF zbog njihove sumnjive aktivnosti obratila policiji.

Uzaludna potraga

Prvi dron uočen je 5. oktobra iznad nuklearke u istočnom Krej-Malviju, saopćila je kompanija. Potom su se bespilotne letjelice pojavile iznad ostalih atomskih centrala u periodu od 13. do 20. oktobra, prenio je AFP. Podsjetimo da je švedska mornarica ovog mjeseca danima bezuspješno tragala za podmornicom koja je viđena u njenim vodama, a za koju su mediji tvrdili da je ruska.

Inače, Francuska je jučer saopćila da se još nisu stekli uvjeti za isporuku prvog od dva ratna broda tipa "mistral" Rusiji, uprkos izvještajima da je Moskva dobila poziv da preuzme prvi brod 14. novembra.

Glasine o Putinovoj bolesti dio kampanje

Rusija optužuje SAD da stoje iza drastičnog pada cijena nafte s namjerom da naude, prije svega, ruskoj ekonomiji. Osim toga, iz Kremlja navode da je u toku specijalni rat protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. Tome pripisuju i špekulacije da Putin boluje od raka koje je objavio američki tabloid "The New York Post".

Prikupljaju podatke

Američka kompanija "FireEye", specijalizirana za sigurnost kompjuterskih sistema, optužuje grupu ruskih hakera pod nazivom APT28 da duže vrijeme sistematski preuzima podatke u vezi s NATO-om i drugim američkim saveznicima.

- Odavno se pretpostavlja da je Rusija jedna od vodećih zemalja kada je riječ o mogućnosti izvođenja složenih operacija na kompjuterskim mrežama - tvrde stručnjaci iz ove kompanije.