NOGOMET

Gradski derbi: Da li postoji favorit na utakmici između Sarajeva i Željezničara?

Susret se igra u nedjelju na Grbavici

(N. K.)

31.10.2014

Sarajevski vječiti derbi u nedjelju će se odigrati po 104. put, a nijedna ekipa, sudeći prema izjavama kroz medije, ne želi prihvatiti ulogu favorita. Po tabeli, ta uloga pripada Željezničaru, koji je sa tri boda ispred Sarajeva, a igra i na domaćem terenu. Međutim, Sarajevo je izuzetno kvalitetno i ima snažan igrački kadar, bolji i plaćeniji nego ga ima plavi tim, a uz to moraju opravdati i uloženo u stvaranje ekipe.

Međutim, derbi je, tvrde svi nekadašnji akteri ovih utakmica, meč u kojem ne odlučuje trenutna forma, trentni kvalitet ili snaga, derbi je jednostavno nepredvidiv.

Posljednjih godina najčešći rezultat derbija bio je 0:0, a u vrijeme Dželaludina Muharemovića, nekadašnjeg kapitena Želje, koji je najefikasniji igrač u duelima tima sa Grbavice i Sarajeva sa osam postignutih pogodaka, golova je itekako bilo.

- Sarajevo je odličan tim koji još uvijek pokušava ispuniti očekivanja svojih navijača. Konačno su se posložili, nižu odlične rezultate i sigurno će pokušati pobjedom u derbiju afirmisati snagu koju ta ekipa posjeduje. Ipak, mislim da je Sarajevo upravo iz tih razloga pod većim pritiskom od fudbalera Željezničara, koji u taj meč sigurno mogu ući opušteniji, smatra Muharemović, koji vjeruje da će navijači oba tima imati priliku vidjeti fantastičnu utakmicu.

- U svakom slučaju mislim da možemo očekivati odličnu utakmicu, koju bi mogao odlučiti pojedinac ili situacija na terenu. Derbi je uvijek vrijedan pažnje i sigurno da će motivacija u oba tima biti na najvišem nivou, zaključio je Muharemović za goal.com.

Vječiti derbi između Željezničara i Sarajeva će biti odigran u nedjelju, 2. novembra na stadionu ”Grbavica” s početkom u 13.30 sati.