BIZNIS

"Nova banka" : Depoziti građana porasli za 62,4 miliona KM

Vrijednim donacijama obilježavaju Svjetski dan štednje

Mi.K.

31.10.2014

U duhu društveno odgovornog poslovanja i ove godine "Nova banka" će obilježiti Svjetski dan štednje te Dječijem domu "Rada Vranješević" i Centru "Zaštiti me" uručiti po 2.500 KM, a osnovnoj školi "Desanka Maksimović" iz Ribnika, koja je najzapadnija škola u Republici Srpskoj, uručiće šest računara i projektor koji će se koristiti u izvođenju nastave.

-Svjetski dan štednje je prilika da se istaknu pozitivni aspekti štednje kao dobre životne navike. Još od početka 2010. godine do danas naša banka bilježi pozitivan trend po pitanju depozita i štednje građana, što predstavlja potvrdu povjerenja, ali i sigurnosti koju osjećaju kao klijenti banke. Jedan od razloga za povjerenje građana je i činjenica da su depoziti osigurani kod Agencije za osiguranje depozita - navodi se u saopćenju iz ove banke.

Štediše "Nove banke" iskazale su posebno interesovanje za rentnu štednju, koja je naročito tražena zbog mogućnosti raspolaganja kamatom unaprijed ili tokom trajanja oročenog perioda oročenja.

- Nivo ukupnih depozita u "Novoj banci", prema polugodišnjem finansijskom izvještaju, iznosi milijardu i 131 miliona KM, što je za 5,32 posto više u odnosu na kraj prošle godine. Zahvaljujući dobroj ponudi štednih proizvoda, kao i sprovedenoj marketinškoj kampanji "Život u plusu", štednja i depoziti građana su u ovoj godini nastavili trend rasta - kazali su iz "Nove banke".

U prvih šest mjeseci ove godine oročeno novih 129,3 miliona KM, od čega se 62,4 miliona KM odnosi na portfelj stanovništva te predstavlja rast depozita stanovništva za 12,3 posto. 

- Posljednjih nekoliko godina naša banka bilježi izrazit rast u svim segmentima, a ističe se proaktivnim pristupom kod kreiranja usluga u skladu sa potrebama klijenata što je rezultovalo visokim nivoom profitabilnosti. Od osnivanja, koje je bilo 1999. godine, pa do danas, "Nova banka" je dobila brojna priznanja za uspješno poslovanje i visok kvalitet rada i prepoznata je kao dobar poslodavac koji zapošljava više od 600 radnika - zaključuje se u saopćenju.