LIFESTYLE

Otkrivena istina o drevnim Amazonkama: Pušile kanabis, pravile tetovaže i borile se u krvavim bitkama

One su pripadale nomadskom narodu koji su drevni Grci zvali Skitima

(A.Sm.)

31.10.2014

Amazonke, drevna zajednica žena ratnica, pušile su kanabis, pravile tetovaže i borile se u krvavim bitkama, baš kao muškarci, pokazalo je nedavno istraživanje.

- Arheologija je dokazala bez sumnje da su zaista postojale žene koje su Grci opisali kao Amazonke - kaže historičarka Adrienne Mayor, piše Daily Mail.

- Borile su se, lovile, jahale konje i koristile lukove i strijele.

Mayor, koja je rođena u Kaliforniji, proučavala je bogatstvo tekstualnih, umjetničkih i arheoloških dokaza, prije nego što je napisala knjigu "Amazonke".

Amazonke su pripadale nomadskom narodu koji su drevni Grci zvali Skitima i koji su naseljavali oblasti sjevernog i zapadnog dijela Mediterana.

amazonke-ratnice-1

Arheološka iskopavanja drevnih grobnica u ovim regijama otkrila su skelete, za koje se u početku mislilo da su muški, budući da su bili sahranjeni sa oružjem i borbenim konjima, prenosi B92.

Međutim, DNK testiranja pokazala su da je najveći dio pronađenih skeleta zapravo pripadao ženama, koje su nosile iste vrste povreda, koje su se pronalazile na tjelesnim ostacima muškaraca.

Svaki od tih skitskih skeleta sahranjen je sa opremom za pušenje marihuane, a nekad i sa opremom za tetoviranje.

Mayor ističe da je još i historičar Herodot opisao okupljanja Skita, na kojima se palio kanabis i svi su postajali “opijeni” oko vatre. Postoje i dokazi da su skitske žene često imale lijepe tetovaže.

Dugo su Amazonke smatrane nemilosrdnim lezbejskim ratnicama, koje su mrzile muškarce toliko da su čak ubijale i sopstvene sinove. Također, vjerovalo se da su odsjecale po jednu dojku, kako bi mogle da se služe lukom i strijelom.

Međutim, za takvo nešto nisu postojali dokazi.

Iako su njihove “snažne sestrinske veze” opisane u klasičnoj literaturi, drevni Grci ih nisu smatrali homoseksualkama, tvrdi Mayor.

Ona tvrdi da stari Grci i Rimljani nisu bili stidljivi kada je riječ o upuštanju u homoseksualne odnose, muške ili ženske i da bi, u slučaju da su Amazonke bile homoseksualno orjentirane, sigurno to i pomenuli negdje.

amazonke-ratnice-2

Zna se i da su bile podjednako ljubiteljice muškaraca, koliko i njihove ubice.

Prema popularnom folkloru, uzdržavale su se od seksa, izuzev jednom godišnje, kada bi posećivale susjedna plemena i imale odnose sa njihovim članovima, kako bi zajednica opstala.

Prema legendi, djevojčice su zadržavale, ali su dječaci ili sakaćeni i ubijani, ili vraćani očevima.

Istina je, međutim, da su zaista imale običaj da šalju sinove u druga plemena, ali više da bi spriječile incest ili sklopile neki dogovor, kaže Mayor.

U to vrijeme, ljudi su se divili Amazonkama.

- Grci su bili fascinirani tako nezavisnim ženama. One su se toliko razlikovale od njihovih supruga i kćerki. Slike Amazonki uvijek ih prikazuju kao lijepe, aktivne, pune duha i hrabre - kaže Mayor, a piše Daily mail.