CRNA HRONIKA

O bijegu francuskog teroriste iz sarajevskog zatvora ni nakon 15 godina niko ne smije govoriti

Otkrivamo životni put i Lajonela Dimona, najopasnijeg kriminalca i konvertita koji je ikad boravio u Bosni i Hercegovini (I dio)

Am. KOVAČ

31.10.2014

Prošlo je 15 godina i pet mjeseci otkad je iz Kaznenopopravnog zavoda Sarajevo pobjegao opasni kriminalac i terorista, Francuz Lajonel Dimon (Lionel Dumont, 43), a sve okolnosti ovog bijega, ni nakon toliko vremena, još nisu razjašnjene. Dimon je u BiH  osuđen na 20 godina zatvora zbog pljačke benzinske pumpe u zeničkom naselju Raspotočje 1997. godine, gdje je jedan policajac ubijen, te zbog napada na prodavnicu oružja “Autotech” u Zenici, kada je smrtno stradao čuvar radnje.

Osobe koje su učestvovale u istrazi nerado i sa strahom pričaju o bijegu i Dimonu iako se on od 2003. godine, kada je lociran i uhapšen u Njemačkoj te izručen Francuskoj, nalazi iza rešetaka, gdje služi kaznu zatvora od 30 godina.

Oni koji su i htjeli nešto kazati, pristali su pod uvjetom da im ne objavimo identitet, jer su mnogi mišljenja da pojedinci u najmoćnijim bošnjačkim strukturama itekako nisu htjeli da Dimon, koji je ranije prešao na islam, bude odveden na saslušanje u Francusku zbog svega što je znao.

Cijeli tekst možete pročitati u današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza".