SARAJEVO

Čardžićeva plaća 10 puta viša od broja glasova koje je dobio!

Ko su najveći gubitnici općih izbora

K. KEŠMER

31.10.2014

Nemali je bio broj kandidata za Skupštinu KS koji su htjeli ponoviti još jedan četverogodišnji mandat u zakonodavnom tijelu Kantona. Međutim, nije im pošlo za rukom. To će nekolicini zastupnika, koji su u dosadašnjem mandatu bili i delegati u Domu naroda FBiH, sigurno najteže pasti zbog basnoslovnih plaća koje su primali.

Blaga utjeha

Od pet zastupnika SDP-a koji su se ponovo kandidirali, četiri nisu dobila dovoljno glasova. Nedžad Fazlija, u prošlom mandatu Šef Kluba zastupnika SDP-a, po broju glasova bio je čak na desetom mjestu, sa 1.389 glasova. Ništa bolje nisu prošli ni Branislav Crnogorac (1.362), čija je plaća bila četiri puta viša od broja glasova, i Hadžem Hajdarević (1.058). Ipak, oni se mogu utješiti kada pogledaju izborni rezultat kolegice Edine Papo, koja je osvojila svega 796 glasova!

raki-i-damir

Radeljaš i Čardžić: Bahati duo obrukao se na izborima

Kao istinski gubitnik može se smatrati i Esed Radeljaš (BOSS), sa 1.744 glasa, koji je kao nosilac liste bio tek treći po broju dobivenih glasova. Možda i najveći neuspjeh i izborni debakl doživio je njegov kolega i dobar drug, zastupnik NSRzB-a Damir Čardžić, koji je kao nosilac liste osvojio više nego skromnih 628 glasova!

Njih dvojica su mjesečno, kao zastupnici i delegati, za svoj "rad" naplaćivali oko 6.000 KM, što znači da je Čardžić primao skoro deset puta višu plaću od broja glasova koje je osvojio.

Ni dosadašnji ministar za boračka pitanja KS Faid Hećo (BPS) ne može se pohvaliti, jer je dobio samo 669 glasova.

Miro i Mira

Na postignuti rezultat ne mogu biti ponosni ni kandidati Unije socijaldemokrata. Tako je trenutni gradonačelnik Ivo Komšić dobio 1.129 glasova, vijećnici Stjepan Kljujić 697, Miro Lazović 777, a Dževad Topić Topa svega 426.

Trenutna zastupnica i delegat u Domu naroda Mira Jurić imala je 890 glasova, što je pet puta manje od njene naknade za "rad".

SDP-ovi ministri nisu dobili podršku

Kandidat za Skupštinu bio je i SDP-ov ministar unutrašnjih poslova u Vladi FBiH Predrag Kurteš, no nije prošao jer je dobio 1.231 glas. I bivši ministar u Vladi KS Dubravko Lovrenović okušao je sreću. Dobio je 1.491 glas i bio deveti u SDP-u.