BIH

Je li Kučukova MITA nasljednik TWRA-e?

Šta se krije iza angažmana navodnih spin-doktora

Nedžad LATIĆ

31.10.2014

Tačno prije godinu Zlatko Lagumdžija, kao predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i ministar vanjskih poslova BiH, u intervjuu za Face TV priznao je da je angažirao Alistera Kembela (Alastair Campbell), engleskog stručnjaka za komunikacije.

Mediji su spekulirali da je honorar najpoznatijeg spin-doktora na svijetu bio milion KM. Također, mediji su ocijenili da je Lagumdžija bio svjestan da su njegov imidž i ugled SDP-a ozbiljno narušeni te se stoga odlučio na ovako očajnički potez. Kembelova biografija zaista je impozantna, a najviše će biti upamćen kao savjetnik Tonija Blera (Tony Blair), bivšeg premijera Velike Britanije.

Stanje nacije

I kada se očekivalo da ćemo imati englesku zvijezdu predizborne kampanje, postizborne zvijezde postali su vlasnici lokalnih marketinških agencija za koje je Kembel mala maca. Neka mi bude dopušteno da ovaj tekst pišem u prvom licu, jer ono što želim problematizirati mogu posvjedočiti iz prve ruke, kako sa stanovišta životnog iskustva tako i sa stanovišta izravnog svjedočanstva o situacijama i akterima o kojima želim govoriti.

Kako je Kučuk pronašao zlatnu žicu i Turcima otkrio toplu vodu? Kako su ovog bosanskog fahmana iz Fojnice uopće pronašli Turci, kada je vrlo teško naći njegovu biografiju na internetu?

Naime, stojim na stanovištu da se ništa kod Bošnjaka nije promijenilo od 1983. godine, od „Sarajevskog procesa“, do danas. Ovom tvrdnjom želim problematizirati političko stanje nacije i alarmirati sve, jer su isti akteri doveli naciju na rub ambisa i socijalne katastrofe. Kako je to moguće? Jedan sam od rijetkih aktera i svjedoka koji mogu posvjedočiti o tome. Osim što je biologija učinila svoje pa su neki akteri umrli, svi drugi su živi, manje-više zdravi, aktivni, agilni, utjecajni, pa čak i ugledni i enormno bogati ljudi.

Jednako kako su žrtve tog procesa dominantne u političkim, diplomatskim, finansijskim, pa i vjerskim strukturama, tako su i njihovi progonitelji rame uz rame s njima. I čini mi se da se to vrzino kolo neće raspetljati sve dok se ne donese zakon o lustraciji i ne otvore arhivi obavještajnih službi Udba i KOS u Beogradu.

Najnovija afera „Gibraltar“, čiji je jedan od aktera Ejub Kučuk, vlasnik marketinške agencije MITA, samo je bljesak koji ukazuje na ovu moju opaku (hipo)tezu. Kako? Kada neko, recimo jedan novinar, pokuša „uguglati“ firmu i ime vlasnika, dobit će sljedeće informacije - firma MITA registrirana je u Istanbulu, Beču i Sarajevu. Postala je poznata primarno po tome što je radila kampanju za SDA, odnosno Bakira Izetbegovića, u tri izborna ciklusa. Vjerovatno je to činila i ranije, ali diskretnije, iza leđa Sulejmanu Tihiću. Njen vlasnik Kučuk doima se kao šeret i pozer s Facebooka. Njegov uspjeh navodno se povezuje s dobrim forama, idejama, spinovima i savjetima iz komunikologije uglednim firmama.

Lično iskustvo

Takvog su ga, navodno, prepoznali i Turci, koji žele „investirati u medicinski turizam“. Kako je Kučuk pronašao zlatnu žicu i Turcima otkrio toplu vodu? Kako su ovog bosanskog fahmana iz Fojnice uopće pronašli Turci, kada je vrlo teško naći njegovu biografiju na internetu? Ko ga je preporučio? Začudo da ni danas, kada je u fokusu regionalnih medija, još niko nije iznio djelić njegove biografije.

Nažalost, budući da znam sve aktere (Bošnjake) iz afere „Gibraltar“, posebno Senada Zaimovića, vlasnika firme „Fabrika“, još iz vremena dok je radio DTP i dizajn nacionalnog sedmičnog magazina "Ljiljan", površno poznajem i Kučuka.

On je sin Alije, pripadnika organizacije „Mladi muslimani“ i prvog predsjednika SDA u Trnovu. To je referenca koja mu je odredila poslovni i svaki drugi angažman. Preko koga? Naravno, preko najvećeg bošnjačkog (po)ratnog maga Hasana Čengića! Kako?

Vrijeme nastanka agencije MITA je gašenje lista „Ljiljana“, ali i vrijeme zatvaranja TWRA-e, humanitarne agencije koja je bila registrirana u Istanbulu, Beču i Zagrebu. Iako je njen vlasnik bio Sudanac Fatih el-Hasanein, svi kadrovi bili su Bošnjaci, kao što je stvarni upravitelj agencije bio Hasan Čengić. Navodno, još je u Njemačkoj aktuelna istraga o finansiranju TWRA-e, jer se sumnja da je putem te agencije izvršena transakcija novca u vrijednosti od desetak milijardi KM.

Također, to je vrijeme korupcionaške krize u "Ljiljanu", kada je pronevjeren novac u vrijednosti od dva miliona KM namijenjen Bošnjačkoj televiziji (BRT), a doniran od „Al-Jazeere“ iz Dohe. Sve se to zataškalo. Akteri tih afera uklonjeni su na marginu da bi novi stupili na scenu. Jedan od njih bio je Ejub Kučuk!

Kembelova uloga u Iraku

Knjiga Ahmeda Mensura „Priča o tome kako je pao Bagdad“ razotkriva Kembelovu ulogu u pripremi i objavljivanju dosjea vezanih uz rat u Iraku. Navodno je po njegovim instrukcijama, a kako bi se podržala politika bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša (George W. Bush), lažiran dosje o postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku.