REGION

Putin ljut na Vučića: Rusija smanjila isporuku plina Srbiji za 28 posto

Nezadovoljan ishodom posjete Beogradu

Onasa

31.10.2014

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odlučio je da smanji Srbiji isporuku gasa za 28 odsto, a tu odluku je donio nezadovoljan ishodom posjete Beogradu, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše protokol kojim se reguliše vraćanje duga od 200 miliona dolara za gas do marta sljedeće godine, piše "Danas".

Vučić je, tvrde izvori lista "Danas" bliski Vladi Srbije, odbio da potpiše garancije da će Srbija do marta vratiti taj dug, jer smatra taj Putinov zahtjev neumjesnim i nefer, s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije (NIS) uveliko profitira na Srbiji.

Kako list saznaje iz pouzdanih izvora, Vučić je Putinu kao razlog za odbijanje da potpiše obavezujući dokument naveo činjenicu da Rusija uzima ogroman profit preko NIS, što je omogućio štetan ugovor o prodaji te kompanije sklopljen između Rusije i Srbije 2008. godine.

Vučić je o svemu tome obavijestio članove Vlade Srbije na posljednjoj sjednici.

Prema utiscima koje su prenijeli sagovornici lista "Danas", premijer je bio ljut zbog Putinovog zahtjeva i rekao je da je jako razočaran odlukom ruskog predsjednika da smanji isporuke gasa Srbiji.

Ministar energetike Aleksandar Antić zbog toga bi trebalo bi da napiše protestno pismo ruskoj kompaniji zaduženoj za isporuke gasa, prenosi "Danas".