BIH

Augustin Palokaj: U korupciju su umiješane krupne ribe

Dopisnik „Koha Ditorea“ iz Brisela, za „Avaz“

S. N.

31.10.2014

Augustin Palokaj, dopisnik „Jutarnjeg lista“ i „Koha Ditorea“ iz Brisela, u razgovoru za „Dnevni avaz“ prenosi da su se institucije EU našle u vrlo neugodnom položaju. No, on ne vjeruje da će EULEX biti zatvoren. Misija će, međutim, morati doživjeti promjene.

- Situacija u Briselu sada je vrlo neugodna. Niko nije demantirao navode „Koha Ditorea“, jer je to vrlo ozbiljna novina. Nadalje, Brisel priznaje da istraga postoji, ali kažu da to ne znači da postoji i korupcija. Ipak, sve se nastoji držati što je moguće više lokalno, na Kosovu – prenosi nam Palokaj.

No, takvi napori ne daju rezultata, jer su, kako kaže, evropski mediji već preuzeli priču „Koha Ditorea“.

- EULEX je na Kosovu već šest godina, a vladavina prava tamo nije bolja. Na sve ovo, u korupciju su umiješane, barem su takvi novinarski navodi, i krupne ribe institucija EU na Kosovu. Sada svjedočimo spinu po kojem je izvor svih tvrdnji osoba koja je razočarana jer nije dobila produženje mandata, ta Marija Bami. I sada, spinuju neki u Briselu, sva ova priča ima lični motiv žene koja nije dobila produženje ugovora, pa se sveti - prenosi Palokaj.

On ističe i da je novinar Vehbi Kajtazi, koji je razotkrio korupciju u EULEX-u, izložen pritiscima tužilaca iz ove institucije i zaprijetili su mu da ne smije objaviti detalje.

- EU je samo nekoliko dana prije toga istakla da novinare na Kosovu ne smiju gušiti, prijetiti im... a onda su službenici EU uradili isto. U Briselu su nam rekli da ne znaju za te detalje, ali da se takvo što ne smije raditi – kaže Palokaj.

I on je, kako nam je rekao, čuo da je aktivirana krivična prijava protiv Kajtazija zato što je, navodno, otkrio identitet zaštićenog svjedoka, mada se radilo o osobi koja je pred sudom bila s otkrivenim identitetom i bila čak osuđena.

Ako se utvrdi istina, bit će posljedica po EULEX osoblje

- Ako bude utvrđena istina, bit će posljedica po osoblje EULEX-a. Ako oni uspiju zataškati, a to će moći samo ako se novinarska priča održi što više lokalno, onda će se skandal smiriti. No, niko sada ne zna daljnji tok. Priča dobiva sve veći publicitet, a u Briselu su mi rekli da su u istragu o ovom skandalu uključena i nacionalna pravosuđa država koje su poslale svoje ljude na Kosovo – zaključuje Palokaj.