BIZNIS

Depoziti građana porasli za 806 miliona maraka

Izvještaj CBBH povodom Svjetskog dana štednje

M.KUNARAC

31.10.2014

Uprkos jako nepovoljnim ekonomskim uslovima i udarima na standard stanovništva tokom ove godine, depoziti stanovništva su, u odnosu na kraj septembra prošle godine, porasli za 806 miliona KM ili 10 posto, što predstavlja nastavak kontinuiranog rasta kroz duži period. Uz to, treba imati na umu da stanovništvo dio svoje štednje realizuje i ulaganjem u vrijednosne papire i polise osiguranja.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), povodom međunarodnog dana štednje, koji se obilježava danas, ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju septembra 2014. godine, iznosili su 8,90 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos do sada.

U ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva učestvuju sa 58,2 posto.

- Najveće učešće u porastu depozita stanovništva, posmatrano po ročnoj strukturi, imaju dugoročni depoziti stanovništva. U poređenju sa stanjem na kraju septembra 2013. godine, zabilježili su porast od 388 miliona KM ili 9,3 posto. Ovo je pokazatelj povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost te je rezultat postojanja sistema osiguranih depozita čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog sektora i zaštita štediša - navodi se ui saopćenju iz CBBH.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 3,58 milijardi KM, odnosno 40,2 posto od ukupnih depozita stanovništva. Zatim, depoziti u stranim valutama iznose 5,31 milijardu KM, od čega se na depozite u eurima  odnosi  4,81 milijardu KM, a na depozite u ostalim stranim valutama oko 0,51 milijardu KM.

- Svjetski dan štednje je prilika kada se podsjećamo koliko je važno nastojati da se, u okviru vlastitih mogućnosti, stvara finansijska sigurnost u vidu ušteđevine, i kako štednja omogućava da se na pristupačniji način ostvaraju postavljeni ciljevi - kazali su iz CBBH.

Inače, Svjetskim danom štednje obilježava se sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 31. oktobra 1924. u Milanu, na kojem su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat te su zaključili da je štednja prijeko potrebna za razvoj. Ustanovljen je i Svjetski dan štednje s ciljem popularizacije štednje širom svijeta.