BIH

Afera EULEX potresa i Brisel

Nakon teških optužbi za korumpiranost tužilaca

S. NUMANOVIĆ

31.10.2014

Evropska unija pokrenula je opsežnu istragu povodom optužbi da su njeni službenici Pravne misije (EULEX) na Kosovu korumpirani.

Šef Misije EU na Kosovu, italijanski diplomata Gabrijele Meuči (Gabriele Meucchi), jučer se novinarima obratio na pres-konferenciji objavom da se „optužbe na račun visokih zvaničnika EULEX-a koji su uzimali mito da bi onemogućili istrage protiv krupnih riba ozbiljno tretiraju i da će biti detaljno istražene“.

Tijesne veze

- Sve optužbe uzimamo veoma ozbiljno - istakao je on tokom obraćanja novinarima.

List „Koha Ditore“ nastavio je jučer s objavljivanjem detalja o korupciji u EULEX-u. Ovaj list najavljuje da će i danas donijeti nova otkrića o sprezi tužilaca i sudija EULEX-a s kosovskim kriminalcima, tajkunima i političarima.

Otkrića do kojih je došla britanska tužiteljica Marija Bami (Maria Bamieh) uzdrmala su Kosovo, ali i region i institucije EU u Briselu. Bami je, između ostalog, optužila jednog od svojih šefova, tužioca s kanadskim i britanskim državljanstvom Džonatana Ratela (Jonathan), da je opstruirao njene istrage, da je korumpiran i da je jedan od onih koji se potrudio da njoj ne bude produžen ugovor i da bude suspendirana.

Bami je, nadalje, optužila šefa pravnog odjela EULEX-a Silvija Bonfiljija (Silvio Bonfigli) da je sakrio dokaze da su Jaroslava Novotna, glavna tužiteljica EULEX-a, i sudija Frančesko Florit (Francesco) korumpirani i da su održavali tijesne veze s različitim osobama kosovskog podzemlja.

bammii

Bami: Prima prijetnje i boji se

List „Koha Ditore“ jučer je objavio i dio presretnutih telefonskih razgovora u kojima se donose novi dokaz i o uvezanosti službenika EULEX-a i političkog i kriminalnog podzemlja Kosova.

Kada je tužiteljica Bami svoj izvještaj predočila 2012. godine, suočila se s problemima. Dijelovi njenih saznanja ekspresno su proslijeđeni nekim kosovskim kriminalcima. Supruga jednog od njih čak je pozvala tužiteljicu Bami i počela joj prijetiti.

To je bio tek početak golgote kroz koju je Bami prošla.

Ona je dokazala da je sudija Florit na svom računu odjednom imao 300.000 eura, koje je dobio za oslobađanje jednog od trojice zatvorenika iz kosovskih zatvora osuđenih za nasilničko ponašanje i dvostruko ubistvo.

Florit negira

Florit je jučer u svom obraćanju medijima sve to odlučno demantirao, ali je potvrdio da je, kada je Bami završila svoju istragu, na računu imao 300.000 eura, odbivši reći odakle mu novac i gdje se nalazi račun.

Bami se nadalje suočila sa šikaniranjima i opstrukcijama, a kao jednog od krivaca za svoju golgotu označila je i Ratela.

U objašnjavanju situacije novinarima, šef Misije EU na Kosovu pokušao je dokazati da Bami nije kažnjena, već je na svojevrsnom plaćenom odsustvu „s kompletnom plaćom i privilegijama“.

Bami je odgovorila da je tek sada izložena prijetnjama i da strahuje za svoj život.

U intervjuu za AFP ona je još jednom potvrdila da su visoki zvaničnici i osoblje EULEX-a korumpirani.

- Da, oni uzimaju mito - kategorična je ona.

Dodala je i da zbog cijelog skandala i pokušaja da se ona ušutka, slave kriminalci Kosova i njihovi politički zaštitnici.

Presretnuti telefonski razgovori

U jučerašnjem izdanju „Koha Ditore“ donosi i dijelove presretnutih telefonskih razgovora koje su obavljali Ratel i Florit ili među sobom ili s trećim osobama. Neke od njih su iz kriminalnog miljea.

Iz njih se, kako tvrdi ovaj list, „indicira da su njih dvojica korumpirani“ i uvezani s podzemljem. U razgovorima se iznose i prijetnje na račun tužiteljice Bami i nekoliko novinara.