BIH

CIK primio čak 80 žalbi

Završen rok za podnošenje prijava za ponovno brojanje glasova

A. Nu.

31.10.2014

Centralna izborna komisija (CIK) BiH naredila je na jučerašnjoj sjednici ponovno brojanje glasačkih listića sa 23 birača mjesta za pojedine izborne nivoe vlasti. Kako je kazala Maksida Pirić, portparol CIK-a, sva brojanja ponovo će biti obavljena danas u 12 sati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, u Zetri. Brojanje se ponavlja jer su birački odbori upisivali pogrešan broj glasova za pojedine kandidate i stranke.

- Primili smo 80 podnesaka, od kojih se njih 70 može smatrati zahtjevima za ponovno brojanje. CIK je naredio da se glasački listići ponovo prebroje na 23 biračka mjesta za pojedine izborne nivoe, negdje je to za političke subjekte za određeni izborni nivo, a negdje po kandidatima u okviru jednog političkog subjekta - istakla je Pirić.

Članovi CIK-a jednoglasno su prihvatili zahtjev Saveza za bolju budućnost - Fahrudin Radončić za ponovno brojanje glasačkih listića s dva biračka mjesta u Travniku. Posmatrači SBB-a ukazali su na nepravilnosti rada biračkih odbora zato što ovi odbori nisu u zbirnom obrascu upisali koliko je koji kandidat za Skupštinu SBK dobio glasova.

CIKBiH usvojio je, između ostalih, i žalbu SNSD-a na odluku CIK-a o utvrđivanju rezultata općih izbora i naredio novo brojanje glasačkih listića i utvrđivanje rezultata kandidata SNSD - DNS - SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, kandidata ove koalicije za predsjednika Srpske Milorada Dodika i kandidata SNSD-a za Narodnu skupštinu.

Na sve odluke CIK-a, kako je istakla Pirić, može biti uložena žalba Apelacionom odjelu Suda BiH.

Brojni zahtjevi odbijeni

Kao neosnovan odbijen je zahtjev Saveza za promjene da ponovno budu prebrojani svi glasački listići za predsjednika i potpredsjednike Srpske s redovnih biračkih mjesta i vještačenje nevažećih listića.

CIKBiH odbio je više zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića za razne nivoe kao neosnovane ili zato što su ih podnijela neovlaštena lica.