BIH

Radnici "Dite" više nikome ne vjeruju

Tužilaštvo BiH odbacuje optužbe Vlade TK

A. HADŽIĆ

31.10.2014

Tužilaštvo BiH jučer se oglasilo saopćenjem za javnost u kojem navodi da aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona u privatizaciji preduzeća "Dita" nije niti može zaustaviti Tužilaštvo BiH te da se Tužilaštvo bavi samo aspektom krivičnog gonjenja počinilaca, ako budu utvrđeni elementi krivičnih djela.

Nemaju veze

Tvrde da nemaju nikakve veze s procesom privatizacije, pokretanjem proizvodnje ili međusobnim odnosima i potraživanjima između Vlade TK, dioničara i ostalih osoba uključenih u ovaj proces, niti navedeni proces Tužilaštvo blokira na bilo koji način. Iz Tužilaštva BiH poručuju da neće dozvoliti bilo kakve pritiske od bilo koga, "pa ni Vlade TK, u procesu istražnih aktivnosti koje provode".

Za navode Tužilaštva, predsjednik Sindikata "Dite" Dževad Mehmedović tvrdi da su još jedna potvrda da su radnici izvrgnuti stalnoj manipulaciji i obmani.

- Neko ovdje ne govori istinu. Ili je to Vlada ili Tužilaštvo, ja ne znam, ali znam da radnici trpe posljedice takvog njihovog ponašanja. Dan nakon što smo zatražili razgovor s glavnim tužiocem Goranom Salihovićem, na kojem treba suočiti stavove premijera Bahrije Umihanića, koji nam je kazao da je Tužilaštvo spriječilo aktivnosti otkupa naših dionica i procesa revitalizacije rada "Dite", Tužilaštvo kaže da oni ništa ne blokiraju i ne sprečavaju da taj proces ide dalje. Zaista ne znamo kome da vjerujemo - ogorčen je Mehmedović.

Neće odustati

Predsjednica Štrajkačkog odbora "Dite" Emina Busuladžić navodi da radnici neće odustati od sastanka s glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, smatrajući da sve što se sada događa s "Ditom" ide u prilog tezi da "neko u državi želi zaštititi kriminal čovjeka koji je svojevremeno privatizirao ovu fabriku".

Neriješene prijave

U Tužilaštvu BiH radili su na 482 prijave za privredni kriminal, a riješili 161, tako da je na kraju juna ostala neriješena 321 prijava, a broj neriješenih prijava povećan je za 12 posto ili 35 prijava u odnosu na početak godine. Tužilaštvo je u ovom periodu završilo 108 istraga iz oblasti privrednog kriminala, ali su na kraju juna ostale neriješene čak 164 ovakve istrage.