BIH

Bevanda: Kritike su došle samo iz Izetbegovićeve kuhinje

Premijer za „Avaz“ o saopćenju Predsjedništva

F. KARALIĆ

31.10.2014

Saopćenje odaslano iz Predsjedništva BiH, u kojem je navedeno da je kritiziran usmeni izvještaj premijera Vjekoslava Bevanda o stanju na područjima pogođenim prirodnom nesrećom i implementaciji sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji u Briselu, nije stav najvišeg državnog vrha, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" upravo Bevanda.

Iz Predsjedništva BiH, naime, saopćeno je da je "zaključeno da podneseni usmeni izvještaj nije cjelovit i da ne sadrži precizne informacije o stanju na terenu i implementaciji donatorskih sredstava". No, Bevanda kaže da je to očito samo stav jednog člana, i to predsjedavajućeg Bakira Izetbegovića.  

Fond solidarnosti

U izjavi za „Avaz“ pojašnjava da je jučer razgovarao sa članom Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem, koji je, kako kaže, također bio začuđen tim saopćenjem, te da mu je kazao da ono nije usaglašavano i da je upućeno iz Ureda Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Saopćenje je, očito, pisano iz Ureda Bakira Izetbegovića i apsolutno ne odražava ono što je bilo na sjednici Predsjedništva. Ja jesam podnio usmeno izvješće, odgovorio sam na sva pitanja koja su u djelokrugu moga rada i sam ponudio da opet saberem sve ono što sam dostavljao, i da to u pisanoj formi dostavim. Apsolutno ništa više. Znači, nijednog nezadovoljstva - kazao nam je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kaže da svi jesu generalno "nezadovoljni što sustav koordinacije ne funkcionira i što koordinacijsko tijelo i okvirni zakon ne funkcioniraju".

- Ali, to je neka priča totalno sa strane i ne dotiče ni u jednom dijelu predsjedatelja Vijeća ministara - kaže Bevanda.

On dodaje da je na sjednici referirao o tome koliko je novca otišlo za poplavljena područja te da Vijeće ministara nije dobilo povratne informacije o skoro šest miliona KM. Iz Federacije su, kaže, dobili odgovor da je to upućeno u Fond solidarnosti.

Zvanična procjena

- A naša odluka, kada smo prosljeđivali šest miliona, bila je da se novac transferira nižim razinama vlasti u skladu sa zvaničnom procjenom koju su radili UNDP i Svjetska banka. Ja ću opet tražiti da mi se dostavi gdje je to utrošeno i da novac dođe do onih do kojih je potrebno. Kako ću ja, ako nemam izvješće Federalne vlade o utrošku, dati precizne podatke na koje se oni pozivaju. Što se tiče Vijeća ministara, dao sam sve podatke. Gospodin Izetbegović, između ostalog, lider je stranke koja donosi odluke u Federalnoj vladi. Prema tome, ako se meni ogluše, onda on može osigurati podatke gdje je novac otišao - kaže Bevanda.

Još primamo plaću iz budžeta

S obzirom na to da je posljednja sjednica Vijeća ministara, koja je trebala biti održana u srijedu, otkazana zbog nepostojanja kvoruma, jer nisu došli bošnjački ministri, Bevanda kaže da ima mnogo ministara koji su iskazali neodgovornost prema funkciji koju obavljaju.

Na sjednici nisu bili ministri vanjskih poslova i odbrane Zlatko Lagumdžija, koji je najavio da će kasniti, i Zekerijah Osmić, koji je u Turskoj.

- Ja sam predsjedatelj Vijeća ministara i to je moje osnovno i jedino zanimanje. Ima ljudi koji imaju drugih poslova i kojima je često Vijeće ministara u drugom planu. Iduću sjednicu zakazao sam za četvrtak, u 12 sati. Nadam se da će svi uskladiti svoje obaveze, jer mi još primamo plaću iz proračuna i iz Vijeća ministara - kaže Bevanda.