BIH

Reakcije na izvještaj Svjetske banke o uvjetima poslovanja: Država je zakazala

Ne iznenađuje izvještaj o poslovanju u 2015. godini

S. M. - A. Nu.

1.11.2014

Razlog ekonomske stagnacije u Bosni i Hercegovini stručnjaci i političari vide u nedostatku političke volje da budu poboljšani uvjeti poslovanja u našoj zemlji.

Stoga ih ne iznenađuje izvještaj Svjetske banke (WB) o prognozi uvjeta poslovanja za 2015. godinu, koji obuhvata 189 zemalja svijeta, a u kojem je ocijenjeno da je naša zemlja po ekonomiji poslovanja na evropskom dnu. Na listi 189 zemalja svijeta, BiH je 107., a svake godine je niže.

Mubera Brković, porezna ekspertica i članica Upravnog odbora Vijeća stranih investitora, u izjavi za "Avaz" kazala je da su nefleksibilna i spora administracija, razjedinjenost u poreznom sistemu, nejasni zakoni i veliki broj administrativnih procedura glavni razlozi zbog kojih je ekonomija BiH na dnu Evrope.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH i direktor „Centrotransa“ Safudin Čengić mišljenja je da je kompletno bh. društvo zakazalo kada je u pitanju promjena ambijenta poslovanja.

- Tu govorim o zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, o barijerama koje su postavljene na svakom koraku kada su u pitanju investiranje i rad. Svjetska banka radila je na bazi pitanja kako investitor može doći u BiH i početi biznis, ustvari kako iz tog biznisa investirati, zapošljavati, puniti budžet, ali i zaraditi. U BiH je u tom pogledu stanje vrlo loše – kazao je Čengić.

Poznati privrednik Petar Ćorluka, vlasnik „Violete“, rekao je da „bankarskom sistemu, vjerovatno, odgovara da je BiH loše tretirana“.

- Bankama odgovaraju više kamate, koje mogu dizati zbog lošeg rejtinga BiH. Nismo sjajni, ali smo svrstani iza nekih zemalja za koje se zna da su lošije. U politici je mnogo konfuznih stvari i kada bi se to raspetljalo, bilo bi bolje – mišljenja je Ćorluka.

Vlast mora u hitne reforme

mirsad-djonlagic-2

Đonlagić: Tražiti rješenja

Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da nova vlast mora poduzeti hitne i nužne reforme za unapređivanje poslovne klime.

- Mi smo u predizbornoj kampanji upozoravali na tešku situaciju u kojoj se BiH nalazi. Evo, to je potvrđeno i u izvještaju Svjetske banke. Bez obzira na to koliko je to teška ocjena, ona nije iznenađenje, a 20 godina loše vlasti dovelo nas je do ovakvog stanja - smatra Đonlagić.