BIH

Irina Bilotserkivska: Gubite vrijeme na procedurama!

Koautorica izvještaja Svjetske banke

A. DUČIĆ

31.10.2014

Bosna i Hercegovina, s obzirom na činjenicu da je u izvještaju Svjetske banke rangirana na 107. mjestu od ukupno 189 zemalja, treba pratiti trendove u regionu, ali i u Evropi, kako bi u narednom periodu radila na potrebnim reformama koje će omogućiti bolje uvjete za poslovanje. Loši uvjeti direktno se odražavaju na pad investicija i uzrokuju sve veću nezaposlenost i krizu u Bosni i Hercegovini.

Izjavila je ovo u ekskluzivnoj izjavi za "Avaz" Irina Bilotserkivska, analitičarka za operacije u sjedištu Svjetske banke u Vašingtonu i koautorica izvještaja "Doing Bussines 2015", koji važi za svojevrsni vodič za investitore u svijetu.

Gubljenje vremena

- BiH treba raditi na poboljšanju uvjeta poslovanja te na smanjivanju procedura za dobivanje građevinskih dozvola. Jednostavno, previše se vremena gubi na procedurama. O tome najbolje govori činjenica da je za osnivanje preduzeća potrebno 37 dana, odnosno 11 procedura. To se mora smanjiti - kazala je Bilotserkivska.

Istakla je da je prosjek za pokretanje biznisa u Evropi i u centralnoj Aziji pet procedura i 12 dana. Govoreći o tome da nadležni u BiH moraju stvari pokrenuti s mrtve tačke, podsjetila je na primjer Makedonije, koja je rangirana na 30. mjestu u izvještaju Svjetske banke.

- Makedonija se, naprimjer, ozbiljno uhvatila ukoštac s reformama. U ovoj zemlji prije deset godina za pokretanje biznisa trebalo je 48 dana, što je više od BiH, a danas se u Makedoniji to može uraditi samo za dva dana - kazala je Bilotserkivska.

Širok spektar

Izrazila je žaljenje što BiH spada među one zemlje u kojima u posljednje vrijeme, a riječ je o periodu od juna 2013. do maja 2014., nije došlo do potrebnih reformi.

- S druge strane, BiH je dobro rangirana u oblastima rješavanja nelikvidnosti te dobivanja kredita, gdje se nalazi na 34., odnosno 36. mjestu. Ohrabrujemo nadležne u BiH da implementiraju širok spektar reformi radi poboljšanja uvjeta za otvaranje novih kompanija - kazala je ona.