BIZNIS

Građani na štednim knjižicama imaju 8,9 milijardi maraka

Prema izvještaju Centralne banke BiH

M. KUNARAC

31.10.2014

Nepovoljni ekonomski uvjeti te jaki udari na standard stanovništva nisu utjecali na depozite građana koji su u odnosu na kraj septembra prošle godine porasli za 806 miliona KM ili 10 posto.
 
Saopćili su to iz Centralne banke Bosne i Hercegovine povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava danas, ističući da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u našoj zemlji na kraju septembra ove godine iznosili 8,9 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos do sada.

Police osiguranja

Uz to, navode u CBBiH, treba imati na umu da stanovništvo dio svoje štednje realizira i ulaganjem u papire i police osiguranja.

Iz "Hypo banke" navode da su im građani, njihovi klijenti, u prvih devet mjeseci ove godine povjerili novih 109 miliona KM depozita.

109 miliona KM depozita građani u prvih devet mjeseci ove godine povjerili "Hypo banci"

62,4 miliona KM oročili građani u prvih šest mjeseci 2014. godine u "Novoj banci"

- To sigurno potvrđuje da građani imaju visoko razvijenu svijest o značaju štednje, da vjeruju bankama te da razumiju štednju kao bankarski proizvod - kazao je Radomir Milošević, v. d. direktora Odjela marketinga i korporativnih komunikacija u ovoj banci.

Najveći dio ovog mjeseca "Hypo banka" posvetila je štednji, i to ne samo iz poslovnog ugla, već i provođenjem definirane strategije društveno-odgovornog poslovanja u kontekstu Međunarodnog dana štednje.

- Projekt "Zdravlje je najvažnije" provodi se u šest regionalnih bolnica, a tu je i donacija jednom vrtiću. Naša vizija je da donacijom olakšamo pacijentima boravak u bolnicama, a da zdravstvenim radnicima njihov odgovoran posao učinimo bar malo lakšim. Ukupna vrijednost donacija više je od 25.000 KM - dodao je Milošević.

Također, već 11. godinu zaredom nekoliko beba koje budu rođene na Dan štednje dobit će od banke na dar svoje prve štedne knjižice s iznosom od 50 KM, kao simbolom dobrog početka.

Dobar početak

Nivo ukupnih depozita u "Novoj banci", prema polugodišnjem finansijskom izvještaju, iznosi milijardu i 131 milion KM, što je za 5,32 posto više u odnosu na kraj prošle godine.

- U prvih šest mjeseci 2014. oročeno je novih 129,3 miliona KM, od čega se 62,4 miliona KM odnosi na stanovništvo, što predstavlja rast depozita stanovništva za 12,3 posto - kazali su iz "Nove banke".
    
Značajan rast depozita bilježi i "Sberbanka BH", iz koje navode da su ukupni depoziti stanovništva porasli za 19 posto u odnosu na polugodišnji izvještaj 2013. godine. Oročeni depoziti čine 79 posto ukupnih depozita.

Konkurs za najmlađe

Svjetski dan štednje "Sparkasse banka" obilježava kroz nagradni konkurs za najmlađe, a prema riječima Kenana Đonke, direktora Direkcije za marketing, komunikacije i kvalitet usluge ove banke, ove godine će nagraditi 27 djece širom BiH štednim knjižicama s položenim novčanim iznosom.

- U nagradnom konkursu pod nazivom "Markica po markica i puna je kasica. Štedi i pobijedi" učestvuju prvačići devet škola širom BiH. Njihov zadatak je da crtaju, a banka će tri najbolja crteža u svakoj školi nagraditi štednim knjižicama s novčanim iznosima, i to 100 KM za prvo, 80 za drugo i 50 za treće mjesto - kazao je Đonko.