GLOBUS

Portret koji je star 500 godina i koji je sakrivan od Hitlera uskoro u javnosti!

Slika koja ima moć

(Al. Ti.)

30.10.2014

Jedan od najpoznatijih autoportreta na svijetu bit će uskoro dostupan javnosti. Riječ je o slici Leonarda da Vincija staroj 500 godina za koju se vjeruje da ima magične moći.

Slika se nalazi u Torinu, u Kraljevskoj biblioteci. Postoji legenda da je pogled Leonarda da Vincija na autoportretu toliko intenzivan i snažan da oni koji ga promatraju također dobiju veliku snagu.

U Drugom svjetskom ratu slika je u najvećoj tajnosti prenesena iz Torina u Rim jer nisu željeli da je se dokopa Hitler, u strahu bi mu ona, prema vjerovanju, dala još veću moć, piše BBC.

Koji god da je bio razlog tajnog premještanja slike, njenu vrijednost potvrđuje činjenica da je iz cijele Leonardove kolekcije koja se čuva u Kraljevskoj biblioteci u Torinu samo ona izmještena.

Direktor biblioteke, Giovanni Saccani, kaže kako Leonadrov autoportret nije bio u Rimu pohranjen u odgovarajućim uvjetima, pa je slika pretrpjela određena oštećenja, između ostalog nestao je i Leonardov potpis.

Od 1998. slika se zajedno s hiljada drugih neprocjenjivih crteža i rukopisa nalazi u posebno izgrađenoj prostoriji koju nazivaju 'pećina', u koju ne ulazi prirodno svjetlo a temperatura se održava na 20 stepeni Celzijusa i vlaga na 55 posto.

Iz tih razloga, u Kraljevskoj biblioteci u 'pećinu' će moći tokom jednog sata ući 50 posjetilaca.

Priča o tome kako je portret Leonarda završio u Torinu je također zanimljiva. Slika je bila dio velike kolekcije koju je 1839. Kupio kralj Carlo Alberto od Savoya. Nabavio ju je od trgovca umjetninama Giovannija Volpatoa. No, kako je on došao do nje, nije poznato. Od kralja je tražio 70.000 lira za Leonardovu kolekciju no ovaj mu je uspio platiti 50 hiljada. S obzirom da mu je dao popust, Volpato je tražio da bude neplaćeni kustos u Kraljevskoj knjižnici u Torinu te da se brine o kolekciji. Tako je ona zavšila u Torinu.