KOLUMNE

Čovjek širokog srca

Hasan Ahmetlić

M. ČABRIĆ

31.10.2014

Dok sve više bh. stanovnika živi na ivici bijede, vrijedni hvale su primjeri dobrih ljudi koji ne zaboravljaju one kojima je pomoć prijeko potrebna. Jedan od njih je Hasan Ahmetlić, 48-godišnji poduzetnik iz Tešnja, koji je Havi Tatarević, hrabroj Prijedorčanki koja je u masovnoj grobnici Tomašica nedavno pronašla kosti šestorice sinova i muža, obećao plaćati penziju za godinu.

Ali, Ahmetlić je požurio s uplatama i za samo tri mjeseca Havi Tatarević poslao je kompletan godišnji iznos, a obećao je da će je uskoro i posjetiti. Zajedno s bratom blizancem Huseinom i braćom Hajrudinom, Izudinom i Fahrudinom, također poduzetnicima, osigurao je desetine stipendija za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja.

Osigurali su novac i za gradnju pet kuća za socijalno ugrožene sugrađane bez krova nad glavom. Nedavno je Hasan finansirao i uređenje fasade na katoličkoj crkvi u Tešnju. Pomogao je i gradnju sportske dvorane OŠ "Rešad Kadić" u Tešnju, a svakodnevno pomaže ugroženima te finansira održavanje humanitarnih manifestacija.

Hasan Ahmetlić rođen je u Tešnju. Sa suprugom Jasminkom dva puta je dobio bliznakinje - 1991. godine Mejremu i Zejnebu, a 1998. Eminu i Fatimu.