CRNA HRONIKA

Elvis Hodžić tražio izuzeće tužioca

U Općinskom sudu u Sarajevu počelo suđenje za pucnjavu

A. KAPO

30.10.2014

Izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva jučer je u Općinskom sudu u Sarajevu počelo suđenje Elvisu Hodžiću, koji je optužen da je počinio krivična djela nanošenje teških tjelesnih povreda, izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

Ukinuta presuda

Hodžić je optužen da je 29. septembra 2007. godine u sarajevskoj ulici Ferhadija, u društvu Amira Pašića Faće i Alena Grbe, ispalio više hitaca iz pištolja CZ 40 u pravcu nogu Amira Kasumića, koji je bio u društvu s Muhamedom Alijem Gašijem. Tom prilikom jedan od hitaca pogodio je Kasumića u lijevu potkoljenicu, nanijevši mu teške tjelesne povrede. Također, kako stoji u optužnici, i Kasumić je bio naoružan.

Tužilac Cvjetko Ostojić u uvodnim riječima napomenuo je da je već bila donesena prvostepena presuda koju je Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo zbog, kako je rekao, isključivo procesnih razloga, jer nisu bile objedinjene kazne.

- Nakon što se provedu svi dokazi iz optužnice, dokazat ćemo krivicu optuženoga - kazao je tužilac Ostojić.

Hodžić jučer nije imao advokata pa mu je sudija Igor Todorović dodijelio Rusmira Karkina.

Optuženi se jučer samo kratko obratio i kazao da će tražiti izuzeće tužioca Ostojića.

Sporni dokazi

- Postavlja se pitanje gdje su dokazi o mojim povredama. Gdje su dokazi da je na licu mjesta pronađena moja krv - pitao je Hodžić.

Tužilac Ostojić je kazao da su svi dokazi, budući da se radi o ponovljenom postupku, u Sudu. Sudija Todorović je rekao da će dokaze vratiti Tužilaštvu te da advokat Hodžića  dokaze treba tražiti od tužioca, a da će optužnicu dobiti od Suda.

Naredno ročište zakazano je za 3. decembar, za kada je planirano saslušanje svjedoka Tužilaštva Amira Kasumića i Nedžada Smajlagića.